Praški grad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 50° 5' 26" SG Š, 14° 23' 59" IGD

Praški hrad

Praški grad (češki: Pražský hrad) je zamak u Pragu gde su češki kraljevi, rimski imperatori i predsednici Čehoslovačke i Češke Republike imali svoje kancelarije. Tamo je čuvan krunidbeni nakit Bohemijsko kraljevstvo. Praški hrad je jedan od najvećih zamkova na svetu (po Ginisovoj knjizi rekorda najveći antički zamak) sa oko 570m dužine i oko 130m širine.

Istorija[uredi | uredi kod]

Istorija dvora se proteže od 9. veka (870.). Prva ozidana građevina je bila crkva Gospe. Bazilika Sv. Đorđa i bazilika Sv. Vita su sagrađene u prvoj polovini 10. veka. Prvi manastir u bihemiji je sagrađen u dvoru pored crkve Sv. Đorđa. Romaneskna palata je podignuta tokom 12. veka. U 14. veku, za vreme vladavine Karla IV vladarska palata je pregrađena u Gotičkom stilu. Na mestu bazilike Sv. Vita počela je gradnja Gotičke crkve koja je završena šest vekova kasnije. 1485. Kralj Ladislav II započinje dogradnju palate. Masivna Vladislavova dvorana je dodata palati. Takođe su sagrađene nove odbrambene kule na severnoj strani dvora. 1541. veliki požar je uništio veliki deo dvora. Pod Habzburgovcima su se pojavile neke nove građevine u renesansnom stilu. Ferdinand I je sagradio Belverde, letnjikovac za svoju ženu, poljsku princezu, Anu (Letnjikovac kraljice Ane). Ferdinandov unuk car Rudolf II je koristio Praški hrad kao glavnu rezidenciju. On je sagradio severno krilo palate, sa Španskim holom gde je bila izložena njegova dragocena umetnička kolekcija. Mnoga dela iz kolekcije su zaplenili Šveđani 1648. u toku Tridesetogodišnjeg rata. Poslednja velika dogradnja dvora je bila za vreme Kraljice Marije Terezije u drugoj polovini 18. veka. Ferdinand V je posle abdikcije izabrao Praški hrad za svoj dom.

1918. dvor je postao sedište predsednika novopsnovane Čehoslovačke Republike. Nova vladarska Palata i bašte je uredio Slovenački arhitekta Jože Plečnik a 1936 uređivanje nastavio njegov sledbenik Pavel Janak.

Tokom Nacističke okupacije Čehoslovačke za vreme Drugog svetskog rata Praški hrad je postao glavni štab Rajnhard Hajdriha, zaštitnika Bohemije. On je stavio Bohemijsku krunu na glavu verujući da je veliki kralj; stara legenda kaže da je uzurpator koji stavi krunu na svoju glavu osuđen da umre za godinu dana. Manje od godinu dana posle toga Hejdrih je ubijen.

Posle oslobođenja Čehoslovačke u dvoru je bila smeštena komuistička uprava Čehoslovačke. U toku Kadifne revolucije Aleksandar Dubček je bio lider Čehoslovačke.

Nakon što se Čehoslovačka raspala na Češku i Slovačku, dvor je postao sedište predsednika Češke Republike. Kao što je Masarik uradio sa Plečnikom, predsednik Vaclav Havel je unajmio arhitektu Šipeka zbog neophodnog post-komunističkog unapređenja dvora.

Stilovi arhitekture Praškog hrada[uredi | uredi kod]

Dvor sadrži svaki arhitekturalni stil prošlog milenijuma. Praški hrad sadrži gotičku katedralu Sv. Vita, romanesknu baziliku Sv. Đorđa, manastir i nekoliko palata, bašte i odbrambene kule. Veći deo dvora je otvoren za turiste. Danas se u dvoru nalaze nekoliko muzeja, uključujući i Nacionalnu galeriju, kolekciju Bohemijske barokne umetnosti, izložbu posvećenu Češkoj istoriji, Muzej igračaka i galeriju slika Praškog hrada zasnovanu na kolekciju Rudolfa II. Šekspirov letnji festival se održava u dvorištu Burgav palate.

Naselje u kome se nalazi Praški hrad se zove Hradčani.

Objekti u Praškom hradu[uredi | uredi kod]

Crkve Palate Bašte Ostali objekti
Katedrala Sv. Vita Stara kraljevska palata Kraljevska bašta Kula Daliborka
Bazilika Sv. Đorđa Letnjikovac kraljice Ane Rajska bašta Zlatna ulica
Manastir Sv. Đorđa Rosenberg palata Jelenova bašta Burgav
/ Nova kraljevska palata Jelenov šanac Kula Mihulka