Prača (Pale, FBiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prača

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Pale FBiH
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 1.024
Geografija
Koordinate 43°45′57″N 18°45′48″E / 43.7658°N 18.7633°E / 43.7658; 18.7633
Prača na mapi Bosne i Hercegovine
Prača
Prača
Prača (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 43° 45′ 57" SGŠ, 18° 45′ 48" IGD

Prača je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Pale (FBiH) koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 1.024 stanovnika.[1]

Geografija[uredi | uredi kod]

Prača je smještena na obalama rijeke Prače. To je centar općine Pale (FBiH), jedne od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona. Leži između planina Jahorina, Romanija, Crni rajski vrh, Klek, te Borovac. Prača je od Goražda udaljena 40-tak, a od Sarajeva 35 kilometara, te je povezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine modernim putevima. Nalazi se na nadmorskoj visini od 639 m, pa do 1344 metara. Kroz naselje protiče rijeka Prača

Istorija[uredi | uredi kod]

Geografski položaj, plodno tlo, pogodna klima, šume bogate raznom divljači i šumskim plodovima davale su ljudima u davna vremena dobre uslove za život tako da se i danas mogu naći ostaci civilizacije iz srednjeg vijeka. Na lokalitetima sela Komrani i Čemernica i drugim mjestima i danas se nalazi veliki broj stećaka. U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična gospodarica Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domacinstava dobijala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobicnu gospodaricu sa strašču za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače. Prača u doba Osmanske vladavine zauzima značajno mjesto kao zanatsko-trgovački centar. Smještena na karavanskom putu koji je povezivao Dubrovnik sa Bliskim Istokom, Prača je bila mjesto hanova i konaka gdje su karavani svračali na odmor i konačište te vršili nabavke potrebština za dalji put.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Nacionalnost 1991.
Srbi 517
Muslimani 502
Hrvati 1
Jugosloveni 1
ostali 3
Ukupno 1.024

Privreda[uredi | uredi kod]

Lijep živopisan kraj, sela smještena u podnožju planina na obalama rijeke Prače koja je sačuvana u svojoj prirodnoj čistoći i veoma je bogata potočnom pastrmkom. Ljubitelji sportskog ribolova mogu na ovoj rijeci provoditi nezaboravne trenutke. Brdsko-planinski kraj, obrastao velikim šumama i livadama sa puno izvorske vode veoma je bogat ljekovitim biljem i mnogim vrstama jestivih gljiva. Šume su bogate raznovrsnom divljači. Na prostoru Prače postoje dva lovačka društva "Rasoha" i "Rogatica". Lovacko drustvo "Rogatica" posjeduje prelijepi lovački dom u netaknutoj prirodi koji ima 50 ležaja i gater sa divljim svinjama, sto pruza veliki ugođaj ljubiteljima lova i veliki užitak u pračenju pasa u otkrivanju i gonjenju divljih svinja. Uz sve to tu je i domača tradicionalna kuhinja sa zdravom domacom hranom. Na izvorištima termalne vode "Toplik" postoje idealni uslovi za kampovanje i provođenje nezaboravnih trenutaka u netaknutoj prirodi. U neposrednoj blizini ovih izvorišta nalaze se ostaci drevnog grada "Pavlovca" o kojem se pripovijedaju razne misteriozne legende. Visovi Crni rajski vrh, Klek i Borovac su idealni za planinarenje, njihova nadmorska visina od oko 1700 m i prelijepi živopisni kraj sa izvorima i potocima i čistim zrakom su idealno mjesto za boravak i odmor. U zimskom periodu ovi predjeli daju izuzetno lijepu sliku, dobar ugođaj i mogućnost za bavljenje zimskim sportovima. Kanjon rijeke Prače sa svojim liticama daje izvanredan ambijent za ljubitelje prirode i onih koji se bave planinarenjem. U kanjonu postoji veliki broj pećina i spilja među kojima ima još i onih koje nisu ispitane. JKP Praca u svom posjedu ima restoran, 4 apartmana sa oko 20 ležaja. Ovi objekti su smjesteni na obali rijeke Prače u blizini nogometnog terena, što daje mogućnost raznim sportstima i sportskim ekipama da obavljaju veoma kvalitetne pripreme. Kroz teritoriju ove općine prolazi jedan dio puta koji je u proteklom ratu za Goraždanski Kanton značio "Put spasa" - Put preko Grepka. Preko teških i surovih predjela donosilo se brašno i ostale životne namirnice. Putovanje bi trajalo po dvije noći i jedan dan po raznim vremenskim uslovima. Za planinare, ferijalce i izviđače ovo je veoma zanimljivo i vlada veliko interesovanje da bar jedan dio tog puta pređu i osjete ono sto su preživjeli stanovnici ovog kraja u toku proteklog rata.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Šablon:Pale-Prača