Pozornica (list)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pozornica
Opis: list
Izlazi: povremeno
Izdavač: Pozornica dramske umetnosti
Mesto izdavanja: Novi Sad, Srbija
Redakcija: Mladen Dražetin, Vladimir Stojanov, Mihajlo Molnar
Pokrenut: 1975.
Naslovna strana prvog broja lista Pozornica

Pozornica je list pokrenut u Novom Sadu 1975. godine, u izdanju KUD Pozornice dramske umetnosti, čije je bio glasilo. Zamišljen je prvenstveno kao list amaterskih pozorišta, ali je u njemu pažnja posvećena i drugim vidovima kulture - filmu, muzici, poeziji, humoru, itd.

Prvi broj[uredi | uredi kod]

Prvobitno je bilo zamišljeno da list izlazi četiri puta godišnje. Međutim, do sada je izašao samo jedan broj ovog lista (1975. godine), čiju su redakciju činili Mladen Dražetin, Vladimir Stojanov i Mihajlo Molnar. List je na svojim stranicama pretežno posvetio pažnju osnivanju i aktivnostima Pozornice dramske umetnosti, kao i problemima amaterizma u kulturno-umetničkim društvima širom zemlje. Objavljeni su i razgovori sa glumcima i rediteljima.

List je u vreme izlaska prvog broja imao više od sto pedeset dopisnih članova režije, koji su postali spoljni saradnici, šaljući informacije o delatnosti amatera u svom kraju. Iz finansijskih razloga, list je prestao da izlazi, što je zvanično konstantovano zahtevom za brisanje iz registra iz 1981. godine.

Drugi broj[uredi | uredi kod]

U toku je obnova lista i izrada njegovog drugog broja, koji će se većim delom fokusirati na istoriju delovanja Pozornice dramske umetnosti i Dopisnog pozorišta. Novi broj će biti objavljen u formi besplatnog internet časopisa u PDF formatu na veb sajtu Pozornice dramske umetnosti.[1]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-11-29. Pristupljeno 2016-11-29. 

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Pozornica, godina 1, broj 1, Novi Sad, 1975.
  • Mladen Dražetin, Pozornica dramske umetnosti, Enciklopedija Novog Sada, knjiga 20, Novi Sad, 2002.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]