Pozdrav bojama

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pozdrav bojama 2013. godine.
Orkestar Domaće divizije na konjima.

Pozdrav bojama (engl. Trooping the Colour) je svečanost koje izvode pukovi britanske vojske i vojski Komonvelta. Ona je tradicija britanskih pešadijskih pukova još od 17. veka, iako njeni koreni idu unazad mnogo dalje. Ceremonija potiče od priprema za rat, kada su sve zastave širene na jednom mestu i pokazivane vojnicima kako bi ih prepoznali u metežu tokom sukoba. Na ratištima su se pukovske boje ili zastave, koristile kao mesto okupljanja vojnika. Shodno tome, zastavnici pukova bi polako marširali sa svojim bojama između redova vojnika kako bi omogućili vojnicima da prepoznaju boje svojih pukova.

Od 1748. na svečanosti Pozdrav bojama se takođe obeležava zvanični rođendan britanskog suverena. Svečanost se održava jednom godišnje u Londonu u jednoj suboti u junu na Gardijskom konjičkom manježu u parku svetog Džejmsa. Takođe se poklapa se sa objavljivanjem spiska rođendanskih počasti. Među publikom su se nalazi britanska kraljevska porodica, pozvani gosti, osobe sa propusnicama i šira javnost. Ovu živopisnu svečanost, takođe poznati i kao parada za kraljičin rođendan, uživo prenosi BBC.

Kraljica putuje niz Mel od Bakingemske palate u kraljevskoj povorci, a suverena prati konjica (konjičke jedinice ili konjička garda). Nakon što joj salutiraju, ona pregleda svoje trupe iz Domaće divizije, pešadijske i konjičke garde i Kraljevih trupa konjičke artiljerije. Svake godine se bira jedan pešadijski puk da paradira sa svojim bojama između redova gardista. Zatim cela Domaćinska divizija maršira pored kraljice i salutira joj. Ako paradiraju sa svojim topovima, Kraljeve trupe imaju prednost nad konjičkim jedinicama koje prolaze marširajući i kasom.

Muzika obezbeđu prikipljeni bednovi pešadijskih i konjičkih gardista, zajedno sa Korpusom dobošara i povremeno sa frulašima i ukupno se tu nalazi oko 400 muzičara.

Vrativši se u Bakingemsku palatu, kraljica gleda dalje paradni marš van kapija. Nakon plotuna iz 41 topa koje ispale Kraljeve trupe u Grin parku, kraljica vodi kraljevsku porodicu na balkon palate da posmatraju preletanje aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.