Povratni proces

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Povratni adijabatski proces: od termodinamičkog stanja (temperatura, tlak i obujam) plina s lijeve strane može se postići termodinamičko stanje plina s desne strane, i obratno, bez izmjene toplinske energije s okolinom.

Povratni proces, obrativi proces ili reverzibilni proces je proces u kojem se energija pretvara iz jednog oblika u drugi bez gubitaka i entropija fizikalnoga sustava ostaje nepromijenjena. Primjerice, takvi su svi procesi pretvaranja električne energije u magnetsku i obrnuto u strujnom krugu sa zavojnicom i kondenzatorom bez omskog električnog otpora, elastične promjene oblika fizikalnog tijela, infinitezimalno spore promjene tlaka i obujma (volumena) idealnog plina i drugo. [1]

Termodinamički se reverzibilni proces (povratni proces) zbiva kada termodinamički sustav od početnoga do konačnoga stanja sporo prolazi kroz više ravnotežnih stanja, a može se odvijati i u suprotnom smjeru.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. reverzibilni proces (obrativi proces, povratni proces), [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2017.