Postcrossing

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Postcrossing je projekat namjenjen za razmjenu razglednica sa korisnicima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adresa/adrese se dobiju nasumice) će takođe dobiti onoliko razglednica koliko je poslao/la od nekog drugog korisnika ovog projekta iz svijeta.

Trenutno na ovom projektu učestvuje 14185 korisnika iz 128 zemalja svijeta. Zahvaljujući ovom projektu preko 200 hiljada razglednica je poslato/primljeno, a trenutno putuje 27131 razglednica. Najviše korisnika je iz Finske, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.


Kako projekat funkcioniše?[uredi | uredi kod]

  1. Prvo je potrebna ragistracija
  2. Nakon registracije potrebno je tražiti adresu (do pet adresa) na koju ćete poslati razglednicu klikom na "I want to send a postcard"
  3. Adrese zatim dođu na vašu e-mail adresu s kojom ste se registrovali. Uz adresu dođe i tzv. "Postcard ID" - Identifikacijski broj (npr. BA-100). Dobivenu kombinaciju dva slova (koji predstavljaju državu iz koje šaljete) i brojeva je obavezno napisati na razglednicu koju šaljete da bi se dotična razglednica mogla registrovati od strane primaoca.
  4. Zatim trebate čekati da razglednica stigne na adresu i bude registrovana od strane primaoca (prosječan put jedne razglednice je oko 15 dana, ali to zavisi od lokavice pošiljaoca i primaoca)
  5. Kada razglednice stigne i bude registrovana od strane primaoca, neki drugi korisnik će dobiti vašu adresu i poslati vam razglednicu zajedno sa "Postcard-ID".
  6. Kada konačno primite razglednicu na vašu adresu potrebno je samo kliknuti na "I received a postcard from another user" i ukucati "Postcard ID" i eventualnu poruku korisniku i razglednica je registrovana.

Forum[uredi | uredi kod]

Na zvaničnoj stranici ovog projekta se nalazi i forum.


Linkovi[uredi | uredi kod]