Šarenoglava patka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šarenoglava patka
Odrasli mužjak
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Rod: Anas
Vrsta: A. formosa
Dvojni naziv
Anas formosa
Georgi, 1775.

Šarenoglava patka (Anas formosa) je pripadnik potporodice Anatinae. Razmnožava se u šumskoj zoni istočnog Sibira od ušća rijeke Jenisej istočno do Kamčatke. To je ptica selica koja zimuje u Japanu, Južnoj Koreji, Taiwanu, sjevernoj i istočnoj Kini, od Pekinga obalom mora do granice sa Vijetnamom i zapadno do Yunnana i zatim sjeverno do Chongqinga i Henana.[1][2] Molekularna istraživanja[3] i istraživanja o ponašanju[4] ukazuju na to da ona nema bliskih srodnika među živućimpatkama i da bi se trebala svrstati u vlastiti rod; najvjerojatnije je najsrodnija vrstama poput patke pupčanice i patke žličarke.

Opis[uredi | uredi kod]

Duga između 39 i 43 cm, ova patka je neznatno duža i sa dužim repom od kržulje. Teška je oko 500 grama. Mužjak tijekom razmnožavanja ima upadljivu šarenu glavu, sa zelenom, žutom, bijelom i crnom bojom. Preko oka prolazi crna linija. Kruna je tamna, a prsa su mu svijetlosmeđa sa tamnim pjegama. Ima duga pera na leđima, crvenkastosmeđe, krem i crne boje, koja padaju na ostatak tijela. Sa strane tijela ima mjesta sa sivom bojom, koja su na kraju i početku ograničena bijelom prugom.

Ženka sliči ženci vrste Anas carolinensis, ali sa dužim repom i prepoznatljivom bijelom pjegom pri bazi kljuna i sa bijelim grlom i prugama do vrata. Ona također ima prepoznatljive svijetle obrve oivičene tamnijom krunom. Neke "ženke" imaju "uzde" na licu, ali su vjerojatno neke, ako ne i sve te "ženke", zapravo mladi mužjaci.[5] Mladunci imaju perje slično ženkinom i mogu se razlikovati od patke kržulje po blijedoj točki na kljunu.

Izvan sezone parenja, mužjak sliči ženci, ali je perje mnogo više crvenkastosmeđe boje nego kod ženke.

Razmnožava se u jezercima na rubu tundre i u močvarnim šumama. Zimi se može naći na slatkovodnim jezerima i tokovima u dolinama.

Ova vrsta je svrstana kao osjetljiva zbog lova i uništenja njezinih zimskih močvarnih staništa.[1] Međutim, u nekim knjigama je navedeno da se dobro oporavila.[5]

U svijetu ima oko 300 000 šarenoglavih patki.[6]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 IUCN (2009) BirdLife International Anas formosa Downloaded on 08 Jan 2009
  2. Clements, James (2007). „The Clements Checklist of the Birds of the World”. Cornell University Press. 
  3. Johnson, Kevin P.; Sorenson, Michael D. (1999) (PDF). Phylogeny and biogeography of dabbling ducks (genus Anas): a comparison of molecular and morphological evidence.. Auk. str. 792–805. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-05. Pristupljeno 2011-06-25. 
  4. Johnson, Kevin P. McKinney, Frank; Wilson, Robert & Sorenson, Michael D. (2000): The evolution of postcopulatory displays in dabbling ducks (Anatini): a phylogenetic perspective. Animal Behaviour 59(5): 953–963 PDF fulltext Arhivirano 2006-01-05 na Wayback Machine-u
  5. 5,0 5,1 Dunn, John L. and Alderfer, Jonathan, (2006) National Geographic Field Guide to the Birds of North America, Fifth Edition ISBN 0-7922-5314-0
  6. Planet Earth episode 1: "From Pole to Pole" (Documentary). BBC. 03/05/2006. 

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: šarenoglava patka
Wikivrste imaju podatke o: šarenoglavoj patki