Zindžibar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zindžibar
زنجبار
Koordinate: 13°07′N 45°22′E / 13.117°N 45.367°E / 13.117; 45.367
Država  Jemen
Stanovništvo (2004)
 - Grad 20,071[1]
Karta
Zindžibar na mapi Jemena
Zindžibar
Zindžibar

Zindžibar (arapski: زنجبار‎‎) je grad na jugu Jemena (60 km istočno od Adena), koji leži na obali Arapskog mora. On je upravno središte Jemenske muhafaze - Abjan koja ima 433. 819 stanovnika[1].

Historija i geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Grad leži u plodnoj delti Abjan, koju stvara najznačajniji vodotok u pokrajini Vadi Bana. Okružen je farmama i voćnjacima. Pored grada prolazi magistralna cesta Aden - Mukala.

Središte grada nalazi se udaljeno oko 5 km od morske obale, ali se danas povijesna jezgra grada već stopila s ribarskim naseljima na obali.

U nedalekoj historiji Zindžibar, je bio znan kao sjedište Sultanata Fadli.

Britanci su odabrali Zindžibar kao regionalno administrativno sjedište 1944 godine, za Sultanat Fadli, koji je bio pod njihovim patronatom. Tadašnji sultan `Abd Alah ibn `Uthman al-Fadli nije preselio svoj dvor, već je ostao u staroj prijestolnici Sukri. Tek njegov nasljednik je 1962 boravio u Zindžibaru iz čisto praktičnih razloga, iako je palača koja je bila i ostala službena rezidencija ostala u Sukri.

Pored grada u unutrašnjosti nalaze se Planine Kanfar, s poznatom historijskom utvrdom - Ja’ar, iz nje puca pogled na zelenu deltu Abjan i akomulacionu branu Batais.

Izvori[uredi | uredi kod]