Zapadna Australija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadna Australija
Western Australia
Zastava Zapadne Australije
Zastava
Grb Zapadne Australije
Grb
Država  Australija
Osnivanje 1900.[1]
Vlast
 - premijer Colin Barnett
Površina
 - Ukupna 2 529 875 km² [1]
Stanovništvo (2006.)
 - Grad 1 959 088 [1]
Vremenska zona UTC+8 (UTC+9)
Službena stranica www.vic
Karta
Pozicija države na karti Australije
Pozicija države na karti Australije

Pozicija države na karti Australije

Zapadna Australija (engleski: Western Australia, akronim: WA) je jedna od šest federalnih država Australije koja se nalazi na krajnjem zapadu kontinenta, uz njegove zapadne obale.[1]

Glavni grad države je Perth a premijer Colin Barnett.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Zapadna Australija ima površinu od 2 529 875 km² i po tom kriteriju je najveća australska država, jer zauzima trećinu zemlje, ali je sa svojih 1 959 088 stanovnika, jedna od najnesaljenijih, jer većina stanovnika živi u uskom obalnom pojasu oko grada Pertha na krajnjem jugu.[1] Veći dio unutrašnjosti te države je suh polupustinski kraj, sa vrlo malo stanovnika, koji su koncentrirani uglavnom oko rudarskih naselja, i mjesta gdje ima nekih izvora vode. Zapadna Australija graniči sa Sjevernom teritorijom i Južnom Australijom.

Najveći dio teritorija te države je pješčana polupustinja obrasla rijetkim raslinjem, brežuljkast kraj kroz koje se protežu masivi Carnarvon, Darling i Stirling čiji vrhovi ne prelaze 600 m, nešto je viši masiv Hamersley na kom se nalazi najviši vrh u državi Meharry sa 1 251.

Historija[uredi | uredi kod]

Prva britanska kolonija na teritoriju Zapadne Australije bila je Kolonija rijeke Swan osnovana 1829. iz nje se razvila Kolonija Zapadne Australije koja je 1890. dobila lokalnu samupravu i prvu vladu. Zapadna Australija je od 1900. postala nezavisna država - članica australskog Commonwealtha.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Western Australia (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 19. 10. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]