Zagorska demokratska stranka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zagorska demokratska stranka (ZDS) je hrvatska regionalna politička stranka koja djeluje u Hrvatskom Zagorju i Varaždinskoj županiji.

Osnovana je 5. veljače 1997. godine u gradu Oroslavju, a obično podržava desne političke stranke ili stranke centra. Na parlamentarnim izborima 2003. je nastupala u koaliciji s Hrvatskom strankom prava, te je preko nje mandat osvojio nezavisni zastupnik Slaven Letica, a ZDS je po prvi put stekla status parlamentarne stranke.

Na lokalnim izborima 2005. je sama ili u koaliciji s HSLS osvojila vlast u nekoliko lokalnih skupština.

Na parlamentarnim izborima 2008. je nastupala u koaliciji s HSLS-om i HSS-om, te je u III izbornoj jedinici preko nje mandat osvojio zastupnik prof.dr. Ivan Čehok, a ZDS je po prvi put stekla status parlamentarne stranke. Koalicija HSLS-HSS-ZS-ZDS u prvoj izbornoj jedinici nije prešla izborni prag iako je bila vrlo blizu, a nositelj je liste bila Tatjana Holjevac, kći legendarnog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca. Na zajedničkoj koalicijskoj listi ZDS je u trećoj jedinici predstavljao dr. Višeslav Ćuk, dopredsjednik stranke, a na listi u prvoj jedinici Ljubomir Puljić, politički tajnik.

Predsjednik stranke je dr. Stanko Belina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]