Zadušnice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Задушнице. Ратне године 1914-1918

Zadušnice, praznik u pravoslavnoj crkvi koji je posvećen mrtvima (upokojenima). Praznuje se uvijek u subotu jer je u bogosluženjima po crkvenom pravilu subota dan za pomen svim mučenicima i upokojenima pa se stoga i u bogoslužbenim pjesmama vjernici molitveno obraćaju za spasenje svojih upokojenih.

U crkvenoj godini, koja počinje 1. X., određeni su zaupokojeni dani četiri puta godišnje i to: zadušnice u prvoj polovini mjeseca listopada / oktobra (11. X. po novom, 28. IX po starom kalendaru), u narodu poznate kao Miholjske zadušnice zato što bivaju o Miholjdanu (Sv. Kirijak Otšelnik). Druge zadušnice uvijek se služe u prvu subotu mjeseca studenog / novembra i u narodu su poznate kao Mitrovske zadušnice. Te zadušnice uvijek su u subotu prije praznika Sv. velikomučenika Dimitrija. Treće zadušnice su pokretne i vezane su uz pripremu za početak uskršnjeg posta. One su u posnom triodu uoči Nedjelje mesopusne. I četvrte zadušnice uvijek su u subotu uoči praznika Silaska Sv. Duha na apostole (Duhovi).

Različiti su običaji u narodu povodom zadušnih praznika. U svoj vaseljeni u te se dane moli na svetoj liturgija, na parastosima, prekađivanjem grobova i pomenima za spasenje svih onih koji usnuše s nadom na "vaskrsenje" i život vječni.


Izvor: