Yatasi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Yatasi, pleme porodice caddoan s Red Rivera blizu Shreveporta u Louisiani. Jedan dio njih (Upper Yatasi) se kasnije priključio savezu Kadohadacho [1]. Bili su članovi plemenskog saveza Natchitoches.

Po jeziku Yatasi su srodni pelemenu Natchitoches. Prvi puta spominje ih Tonti koji navodi da 1690. žive u jednom selu na obali Red Rivera n.w. od Natchitochesa, zajedno s plemenima Natasi i Choye. Bienville i St Denys za vrijeme svog puta Red Riverom 1701. čine savez s njima, a blizu njihovog sela prolazio je tada prometni put iz španjolske provincije prema francuskim naseljima na Red Riveru i New Orleansu. Desetak godina kasnije, negdje 1712. pleme Chickasaw zaratilo je Red Riverom. Najviše su stradali Yatasi koji su potražili zaštitu među plemenima Kadohadacho, Nanatsoho i Nasoni. Ratovi i bolesti koje su donesli naseljenici smanjio im je broj, prema Sibleyu, na 8 muškaraca i 25 žena i djece. Tada su živjeli u jednom selu između Kadohadacho i Natchitoch Indijanaca, okruženi francuskim naseljima. Godine 1826. preostalo ih je 26. Njihovi potomci smješteni su s Caddo Indijancima na rezervat Wichita u Oklahomi.

Literatura[uredi | uredi kod]

Frederick Webb Hodge, ed., Handbook of American Indians North of Mexico (2 vols., Washington: GPO, 1907, 1910; rpt., New York: Pageant, 1959).

Izvori[uredi | uredi kod]