Wild in the Streets

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Wild in the Streets
omot DVD-izdanja sa filmskim posterom koji je izradio Reynold Brown
RežijaBarry Shear
ProducentSamuel Z. Arkoff
James H. Nicholson
ScenarioRobert Thom (pisac)
PredložakThe Day It All Happened, Baby; autor:
Robert Thom
UlogeChristopher Jones
Shelley Winters
Richard Pryor
Diane Varsi
Hal Holbrook
MuzikaLes Baxter
FotografijaRichard Moore
MontažaFred R. Feitshans Jr.
Eve Newman
DistribucijaAmerican International Pictures
Datum(i) premijere
29. 5. 1968 (1968-05-29)
Trajanje94 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet700.000 $[1]
Bruto prihod4,000.000 $ [2]

Wild in the Streets (sh. Divlji na ulicama ili Ludilo na ulicama) je američka muzička filmska komedija iz 1968. godine u režiji Barryja Sheara, poznata kao jedan od najeksplicitnijih odraza kontrakulture, generacijskog jaza i tadašnjih burnih zbivanja na jedan hollywoodski film.

Protagonist, koga tumači Christopher Jones, je Max Frost, 24-godišnji pjevač popularnog rock benda Max Frost and the Troopers, koga progresivni predsjednički kandidat (čiji lik tumači Hal Halbrook) angažira u kampanji kako bi prikupio glasove mladih. Radnja prikazuje kako se Frost koristi tu priliku za iznošenje planova za radikalnu preobrazbu SAD, te uz kombinaciju karizme, nereda koje izazivaju njegovi pristaše i te masovnog korištenja LSD-a sam postaje predsjednik i u prisilnu mirovinu šalje sve starije od 30 godina.

Wild in the Streets je bio jedan od dotada najskupljih projekata American International Pictures, studija specijaliziranog za niskobudžetne eksploatacijske filmove. Producenti su, pak, vješto koristili aktualnost tema kao što protesti protiv rata u Vijetnamu i zahtjevi da se prag za biračko pravo snizi sa 21 na 18 godina; one su posebno došle do izražaja u tadašnjoj predsjedničkoj kampanji, koja je koincidirala sa premijerom, i u kojoj se jednim od favorita smatrao Robert F. Kennedy, koji je uživao kako podršku mladih glasača tako i Hollywooda. Film je, sa druge strane, tim ozbiljnim temama prišao i na satirički način, nastojeći prikazati kako bi radikalni zahtjevi mladih izgledali kada bi ih se pokušalo dosljedno primijeniti. U filmu se u cameo ulogama pojavljuju neke od tadašnjih slavnih ličnosti, uključujući kontroverznog desničarskog novinara Waltera Winchella. Film je, pak, predstavljao debi za kasnije popularnog crnog komičara Richarda Pryora, koji je u njemu tumačio bubnjara u protagonistovom bendu. Snimanje je obilježila nesreća prilikom koje je leđa ozlijedila glumica Diane Varsi, koja je od nje trpila posljedice do kraja života. Jonesu je, pak, nastup u Wild u the Streets predstavljao vrhunac karijere i popularnosti.

Film je postigao priličan komercijalni uspjeh, a kasnije stekao i svojevrsni kult status, prije svega među nekadašnjim poklonicima kontrakulture koji su se nostalgijom prisjećali svoje mladosti.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Mark McGee, Faster and Furiouser: The Revised and Fattened Fable of American International Pictures, McFarland, 1996 p260
  2. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969, pg 15.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]