Waddensko more

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Waddensko more
Svjetska baštinaUNESCO
 Danska
 Nizozemska
 Njemačka
Registriran:2009. (33. zasjedanje)
Vrsta:prirodno dobro
Mjerilo:viii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Waddensko more (njemački: Wattenmeer, nizozemski: Waddenzee, frizijski: Waadsee, donjonjemački: Wattensee, danski: Vadehavet, engleski: Wadden Sea) je ime za vodeno tijelo i pridružena mu obalna vlažna područja koja se nalaze između dijela obale sjeverozapadne kontinentalne Europe i Sjevernog mora.

Satelitska slika jugozapadnog (nizozemskog) dijela Waddenskog mora.

Waddensko more se rasprostire od Den Heldera u Nizozemskoj do njegove sjeverne među kod Esbjerga u Danskoj, u ukupnoj duljini od njekih 500 km i ukupne površine od otprilike 10.000 km².

Svojstvene su mu naplavne blatne pličine (nizozemski: Wad, engleski: mudflat, dolnjonjemački i njemački: Watt, danski: Vade) po kojima je i more dobilo i ime, duboki plimni rovovi i otoci koji se nalaze/nastanu usred ovoga. Cijelo područje je bojište za prostor između mora i zemlje. Krajobraz se sveudalj oblikuje pod utjecajem olujnih plima.

Waddensko more je poznato po bogatoj fauni, avifauni i flori. Tu boravi u jednom trenutku do 6.1 milijuna ptica selica, a godišnje na ovom području u prosjeku boravi oko 10-12 milijuna ptica. Stoga je danas veliki dio ovog mora zaštićen unutar suradnje triju zemalja (Nizozemska Konzervacijska zona Wadenskog mora i njemački Nacionalni parkovi Donje Saske i Schleswig-Holsteina).

Vlade Nizozemske, Danske i Njemačke su zajedno radile od 1978. na zaštiti ovog mora. Suradnja pokriva upravljanje, nadzor i istraživanje, kao i politička pitanja. Nadalje je 1982. dogovorena zajednička deklaracija o zaštiti Waddenskog mora za usklađenje radnja i poduzimanje mjera u svrhu zaštite ovog mora. God 1997. je konačno usvojen Trostrani plan za Waddensko more. Godine 2009. nizozemski i njemački dio Wadenskog mora (66% cijele obale) je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao najveći sustav neprekinutih pjeskovitih plićaka na svijetu koje se smatra jednim od najvažnijih mjesta za seobu ptica selica iz Afrike u Europu i obratno. Godine 2014. UNESCO je upisao i danski dio obale.

Neki Frizi se bave tradicionalnim športom u ovim krajevima, wadlopenom ili šetnjom po morskom plićaku za oseke u Waddenskom moru.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]