W. C. Fields

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
W. C. Fields
Biografske informacije
RođenjeWilliam Claude Dukenfield
(1880-01-29)29. 1. 1880.
Philadelphia
Smrt25. 12. 1946. (dob: 66)
Pasadena, California
PseudonimCharles Bogle
Otis Criblecoblis
Mahatma Kane Jeeves
SupružnikHarriet Hughes (1900–Greška izraza: Neočekivani < operator)(njeova smrt)
Znamenite uloge
Profesor Eustance McGargle
Sally of the Sawdust (1925)
Predsjednik
Million Dollar Legs (1932)
Mr. C. Ellsworth Stubbins
Mrs. Wiggs of the Cabbage Patch (1934)

W. C. Fields (29.1. 188025.12. 1946.) bio je američki žongler, komičar i glumac, poznat po tome što je za potrebe svoje karijere u Hollywoodu i američkoj radio-industriji 1930-ih razvio jedan od najpoznatijih komičnih likova svih vremena.

Biografija[uredi | uredi kod]

Fields se rodio kao William Claude Dunkenfield u porodici trgovca potrošnom robom u Philadelphiji. Dom je napustio još u dobi od 11 godina kako bi nastupao u vodviljima. U početku je naučio žonglerske vještine, a potom i pantomimu kako bi viualnim gegovima nadomještao jezične barijere u stranim zemljama. S vremenom je razvio i vještine glumačke improvizacije, koje će mu dobro doći u karijeri.

Godine 1900. se Fields oženio za Harriet "Hattie" Hughes, članicu zbora u vodvilju u kome je nastupao. Ona mu je godine 1904. rodila sina Claudea Fieldsa Juniora.

Fields je nešto kasnije uspio doći na Broadway i postati dio Ziegfeld Follies, varijete-šoua postavljenog od legendarnog producenta Florenza Ziegfelda. Dolazak zvučnog filma ga je odveo u Hollywood, gdje je njegov talent za verbalne doskočice omogućio nastup u cijelom nizu kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Sredovječni Fields se brzo nametnuo kao jedan od najpopularnijih komičara izgradivši alter ego mizantropa i alkoholičara koji uvijek pokušava nekoga prevariti, ili je sam prevaren. Holivudski studiji su svojom propagandnom mašinerijom nastojali stvoriti mit o tome da se Fields u stvarnom životu previše ne razlikuje od likova koje je tumačio na ekranu. U stvarnosti je Fields bio požrtvovni suprug i otac, ali se 1936. godine teško razbolio, djelomično i zbog sklonosti alkoholu. Zbog toga je kraće vrijeme morao prekinuti karijeru i nastupati u radio-dramama, da bi se nekoliko godina kasnije vratio u Hollywood, gdje je radio sve do pred smrt.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Cjelovečernji[uredi | uredi kod]

Kratkometražni[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]