Vojvoda Wen od Jina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vojvoda Wen od Jina (晉文公) (697. pne. - 628. pne.) vodio je državu Jin u Periodu Proljeća i Jeseni kineske historije od 636. pne. do 628. pne.. Ime mu je bilo Ji Chong'er (姬重耳) a bio je sin Vojvode Xiana (晉獻公). Usprkos imena Chong'er (重耳; doslovno "Dvostruke uši") nema dokaza da je bio deformiran. Naprotiv, Zuo Zhuan navodi "kako su mu sva rebra bila srasla" kao znak snage i vodstva. Pod njegovim vodstvom se Jin naglo proširila i postala najmoćnijom kineskom državom.

Prije toga je Vojvoda Xian odredio da Chong'erov brat Xiqi (奚齊) postane prijestonasljednikom Jina. Princ Chong'er je tada izbjegao iz Jina vidjevši kako mu je najstarijeg brata, Shenshenga (申生) ubila pomajka. Punih 19 godina je putovao od države do države, stekavši reputaciju velike ličnosti kao i brojne darovite poklonike i pristaše; jedna je dama tako rekla da "kada gleda sljedbenike princa od Jina, svaki od njih izgleda sposobnim biti premijerom jedne države".

Godine 636. pne. se vratio u Jin uz pratnju vojske države Qin. Nakon što je preuzeo prijestolje, Chong'er je započeo s brojnim reformama, ojačavši kako vojsku tako i civilnu upravu.

Pod vodstvom Wena je država Jin apsorbirala mnoge manje države; njihovi stanovnici su često pozdravili novu vlast. Godine 635. pne. je vojvoda Wen čak odbio zahtjev države Yuan da postane dijelom njegove države; to je pristao učiniti tek nešto kasnije.

Vojvoda Wen je također pomogao kralju Xiangu od Zhoua da se vrati na prijestolje nakon što ga je odatle bio otjerao uzurpator princ Dai.

Vojvoda Wen je također poznat po tome što je vodioo trupe Jina u koaliciji protiv države Chu i njenih saveznika. Sukob je odlučen bitkom kod Chengpua gdje su trupe Jina porazile trupe Chua. U Jiantu je Vojvoda Wen formalno stekao hegemoniju nad drugim državama. Otada se smatra jednim od Pet Hegemona Perioda Proljeća i Jeseni.

Anegdote o Vojvodi Wenu[uredi | uredi kod]

Dok je bio u izgnanstvu zajedno sa svojim vjernim slugama, princ Chong'er se naglo iscrpio i izgladnio jednog vrućeg ljetnog popodneva. Njegov savjetnik i osbni prijatelj Jie Zhitui (介之推) mu je napravio juhu od mesa. Vojvoda Wen je pojeo juhu i okrijepio se, ali se pitao odakle njegovom slugi meso. Na kraju se ispostavilo da je Jie odrezao komad vlastite butine. Vojvoda Wen je bio duboko dirnut i obećao mu se odužiti.

Međutim, nakon što je Chong'er postao vojvoda, Jie Zhitui je podnio ostavku i sakrio se u planini. Kada nije uspio Jiea pozvati na dvor, Vojvoda Wen je zapovijedio da se u planini podmetne požar kako bi ga natjerao da mu se vrati u službi. Požar je na kraju ubio Jie Zhituija i njegovu majku. Osjetivši grižnju savjesti, Vojvoda Wen je nazvao planinu po svom prijatelju te započeo Festival Hanshi (寒食節), odnosno 'festival hladnog obroka', kao period u kojem se narod prisjeća Jiea, a u kome su vatra (pa i kuhanje) zabranjeni. On traje tri dana za vrijeme festivala Qinming (清明節).

Fiktivni prikazi[uredi | uredi kod]

  • Hongkonška TV-kuća TVB je ranih 1990-ih snimla TV-seriju o Vojvodi Wenu pod naslovom "Legend of Duke Wen" (晉文公傳奇), a u kojoj je glavnu ulogu tumačila pop zvijezda Leon Lai. TV-serija je imala dosta fiktivnih elemenata uključujući Wuxia scene.

Reference[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]