Vitača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Vitača Kotromanić poznata kao samo Vitača, ( oko 1380 - nakon 1420. ) bosanska kraljica, je bila prva od tri supruge kralja Stjepana Ostoje.

Biografija[uredi | uredi kod]

Vitača je rođena oko 1380. godine u kmetskoj porodici koja je služila tada princu Stefanu Ostoji. Ostoja se kao 15. godišnjak zaljubio u Vitaču i oženio je u tenutku udje Vitača je imala manje od 15. godina.

Vitača se udala za vanbračnog sina kralja Tvrtka I još prije njegovog izbora za kralja. Nije poznato jesu li imali djece, pa i ako jesu, ona se ne spominju.

Godine 1398. Vitačin suprug je bio izabran za kralja, što je nju učinilo kraljicom. Međutim, zbog činjenice da nije bila u srodstvu s plemstvom i stoga nije bila korisna za stvaranje alijansi s moćnim plemićima, brak s Vitačom nije bio od koristi Ostoji. Kraljica Vitača se već u septembru 1399. godine u Dubrovniku spominje kao bivša supruga bosanskog kralja.[1] Nedugo nakon razvoda od Vitale, Ostoja ženi Kujavu Radenović, koja će šesnaest godina poslije doživjeti istu sudbinu.

Vitača je umrla nakon 1420. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  • John Van Antwerp Fine, Bosnian Institute; The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century, Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007.
  1. Krunoslav Draganović, Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 1942. godine


Titule po braku
Prethodnik:
Jelena Gruba
Kraljica Bosne
1398-1399
Nasljednik:
Kujava Radinović