Uzavreli grad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uzavreli grad
ŽanrPosleratna drama
RežijaVeljko Bulajić
ProducentAvala Film
ScenarioBruno Barati
Radenko Ostojić
Dragoslav Ilić
Veljko Bulajić
UlogeDragomir Felba
Ilija Džuvalekovski
Janez Vrhovec
Lela Šimecki
Milena Dravić
Olivera Marković
Velimir Bata Živojinović
MuzikaVladimir Kraus-Rajterić
FotografijaKrešimir Grčević
MontažaLjerka Stanojević
Datum(i) premijere
20. 7. 1961 (1961-07-20)
Trajanje114 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Uzavreli grad je jugoslovenski crno-bijeli igrani film snimljen 1961. u režiji Veljka Bulajića. Po žanru je drama, koja se po temi i stilu naslanja na njegov raniji film Vlak bez voznog reda, odnosno prikazuje dramatične ekonomske i socijalne promjene u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Radnja je smještena u Zenicu 1950-ih i prikazuje izgradnju tamošnjih čeličana, te kako je ona dovela do nagle transformacije provincijskog bosanskog gradića u veliki i moderni grad. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu gdje je podijelio Zlatnu arenu za najbolji film sa slovenskim filmom Balada o trubi i oblaku.

Nepuna pola vijeka kasnije je hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić napisao kako je Uzavreli grad dokumentirao poratnu transformaciju poratnog društva, prije svega kroz prizmu rodnih odnosa, odnosno kako su žene kroz proces industrijalizacije i urbanizacije stekle kakvu-takvu ravnopravnost i dostojanstvo.[1]

Kratak sadržaj[uredi | uredi kod]

Seljaci i njihove porodice, inženjeri, tehničari, kriminalci i prostitutke stekli su se na izgradnji industrijskih postrojenja u Zenici. Osećajući dobro sve želje i preokupacije ovih ljudi, Šiba pokušava da im pomogne, radeći sa predanošću i ljubavlju koja prevazilazi njegovu dužnost. Teško je zadovoljiti sve i ostvariti što više u tom uzavrelom gradu i Šiba čini greške, nošen željom da postigne i nemoguće. Velikim naporom, graditelji uspijevaju savladati stihiju posle pucanja brane, i dok prvo željezo teče iz novih peći, Šiba, smijenjen zbog učinjenih grešaka, napušta uzavrelu Zenicu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Ilija Džuvalekovski Šiba
Velimir Bata Živojinović monter Luka
Dragomir Felba Sarac
Janez Vrhovec inženjer Plavšić
Miloš Kandić Kiko
Nikola Privora radnik na dizalici
Olivera Marković Riba
Lela Šimecki Marica
Milena Dravić Hajra

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Jurica Pavičić (8. V 2010). „Nema više teta iz fabrika”. Jutarnji list. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-06. Pristupljeno 23 februar-вељача 2015. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]