Ustav Sjeverne Koreje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ustav Sjeverne Koreje
Socijalistički ustav Demokratske Narodne Republike Koreje
Grb Sjeverne Koreje
Osnovne informacije
Država Sjeverna Koreja
Tipustav
Grana pravaustavno pravo
Jezicikorejski
SkraćenicaUstav Sjeverne Koreje
Prihvaćanje i stupanje na snagu
LegislaturaVrhovna narodna skupština
Donošenjeprosinac 1972.
Izmjene1998., 2009., 2012., 2013., 2016., 2019.

Socijalistički ustav Demokratske Narodne Republike Koreje je ustav Sjeverne Koreje, najviši zakonski propis u državi. Ustav izlaže temelje državne organizacije te funkcije vladajuće partije u odnosu na Vladu i Parlament. Aktualni ustav usvojen je 1972. godine, a mijenjan je nekoliko puta. Aktualna verzija ustava na snazi je od 2019. godine.[1]

Ustav Sjeverne Koreje sastoji se od preambule i sedam glava, a na samom početku preambule navodi se puno ime države i njezin socijalistički karakter. Članak 12. definira Sjevernu Koreju kao "diktaturu narodne demokracije" (fraza koja je uvelike bazirana na kineskoj "narodnoj demokratskoj diktaturi") pod vodstvom Radničke partije. Ustav propisuje i temeljna građanska i ljudska prava, poput slobode izražavanja, pravo na izbore, pravo na pošteno suđenje te slobodu vjeroispovjesti. Posebno su naglašena prava svakog građana na rad, obrazovanje, hranu i zdravstvenu skrb.

Iako nominalno moderan ustav, sva navedena prava su u praksi uvelike ograničena člancima 81. (svi građanu moraju "čvrsto čuvati političko i ideološko jedinstvo i solidarnost naroda") i 82. (svi se građani moraju pridržavai "socijalističkog životnog standarda").

Historija[uredi | uredi kod]

Sjeverna Koreja je službeno imala dva ustava, s tim da je ovaj potonji, usvojen 1972. godine, nekoliko puta mijenjan te je na snazi izmijenjni ustav iz 2013. godine. Situacija izgleda ovako:

  1. Narodni ustav iz 1948. godine donesen je po uzoru na sovjetski ustav iz 1936. godine, koji je bio uzor mnogim socijalističkim ustavima. Ustav je usvojila Vrhovna narodna skupština, a njegov tekst su uređivali Josif Staljin i Terentij Štikov. Ustav je ukinut 1972. godine.
  2. Juche ustav iz 1972. godine bio je posljedica nužnosti adaptiranja promjenama u suvremenom svijestu. Ovaj je ustav dokinuo raniji iz 1948. godine i uveo brojne promjene na političkoj sceni Sjeverne Koreje, najznačajnija među kojima je bilo uvođenje institucije predsjednika s izrazito velikim ovlastima, a koja je pripala Kim Il-sungu. Ustav je mijenjan ukupno četiri puta:
    1. Kim Il-sungov ustav iz 1998. godine proglasio je Kima, koji je bio mrtav od 1994. godine, Vječnim predsjednikom.
    2. Songun ustav iz 2009. godine uveo je šest novih članaka i izbacio riječ "komunizam" iz članaka 29. i 40.
    3. Kim Il-sung-Kim Jong-ilov ustav iz 2012. godine uskladio je tekst ustava nakon smrti Kim Jong-ila.
    4. Aktualni ustav iz 2019. godine usvojen je tokom ljeta te godine, kao šesta modifikacija ustava iz 1972. godine. Postoji mogućnost da se radi i o potpuno novom ustavu, međutim izvori još uvijek ne daju jasan odgovor na to pitanje.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]