Univerzitet McGill

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet McGill
McGill University
Université McGill
lat. Universitas McGill
Historija
MotoGrandescunt Aucta Labore (Latin)
Moto (sh.)Uz rad, sve raste i napreduje[1]
Osnivanje1821.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Budžetski izdatakC$1.44 milijardi[2]
BudžetC$768.9 miliona[3]
Administracija
UpravnikSuzanne Fortier
KancelarMichael A. Meighen
ProrektorChristopher Manfredi
Akademsko osoblje1,674
Admin. osoblje3,457
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
39,988
27,075
9,431
Bojeskarletnocrvena i bijela         
UdruženjaU15-grupa kanadskih istraživačkih univerziteta
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Montreal
 Quebec
 Kanada
Kampusurbani kampus
Službene stranice
www.mcgill.ca

Univerzitet McGill (engleski: McGill University; francuski: Université McGill) je javni istraživački univerzitet u Montrealu u kanadskoj provinciji Quebec. Dok se predavanja na frankofonom Univerzitetu u Montrealu odvijaju na francuskom, primarni jezik na Univerzitetu McGill je engleski. Uiverzitet je službeno osnovan 1821. godine kraljevskom darovnicom Georga IV od Velike Britanije. Institucija je poijela ime Jamesa McGilla, škotskog trgovca zaslužnog za osnivanje koledža. Institucija je članica prestižne U15 grupe kanadskih istraživačkih univerziteta.

McGill izvodi preko 300 obrazovnih programa i studenti koji upisuju ovaj univerzitet imaju najviše prosječne ocjene u Kanadi. Školarije koje studenti plaćaju značajno se razlikuju na osnovu toga dolaze li studenti iz Quebeca, iz drugih dijelova zemlje ili su strani studenti, a razlikuju se i školarine na različitim studijskim programima. Dijelu studenata dodjeljuju se izdašne stipendije, ali pri njihovom ostvarivanju postoji značajna konkurencija. McGill je pohađalo ukupno 12 dobitnika Nobelovih nagrada kao i 140 stipendista Rhodesa u čemu je institucija lider u državi u obje kategorije. Uz to, tri su astronauta, tri kanadska premijera, trinaest sudaca Vrhovnog suda Kanade, četiri strana šefa država i vlada, 28 stranih ambasadora, devet dobitnika Oscara i tri dobitnika Pulitzerove nagrade pohađala univerzitet. Bivši studenti ove institucije su kroz istoriju osnovali i neke druge ugledne univerzitete i škole kao što su Univerzitet u Britanskoj Kolumbiji, Univerzitet u Viktoriji, Univerzitet u Alberti, medicinska škola na Univerzitetu Johnsa Hopkinsa i Dawson koledž.

Istorija[uredi | uredi kod]

Kraljevski institut za unapređenje podučavanja[uredi | uredi kod]

Kraljevski institut za unapređenje podučavanja (engleski: Royal Institution for the Advancement of Learning) osnovala je legislativna skupština tadašnje Donje Kanade 1801. godine. 1816. institut je ovlašten da pokrene i vodi dvije kraljevske gimnazije (engleski: Royal Grammar Schools) u Montrealu i Quebecu. Ovaj je razvoj, uz donošenje zakona o javnim školama 1907. godine, predstavljao značajan korak u razvoju javnog obrazovanja i stvaranju škola neovisnih o vjerskim zajednicama. Kada je 1813. umro James McGill, trgovac po kome će budući univerzitet nositi ime, njegovom je ostavštiom upravljao institut.

Dvije originalne gimnazije zatvorene su 1846. godine, a do sredine vijeka institut je izgubio upravu i u ostalih 82 gimnazije koje je vodio. Jedina preostala uloga instituta bilo je da upravlja ostavštvinom Jamesa McGilla u ime osnivanja privatnog koledža. Kraljevski institut postoji do danas kao dio Univerziteta McGill.

McGill koledž[uredi | uredi kod]

James McGill

James McGill rođen je u Glasgowu u Škotskoj 6. oktobra 1744. godine. Studirao je na Univerzitetu u Glasgowu i govorio je francuski i engleski jezik. Između 1811. i 1813. godine u oporuci je ostavio imanje vrijedno 10,000 funti na ime Kraljevskog instituta za unapređenje podučavanja. Po njegovoj smrti, Kraljevski je institut izmijenio i svom originalnom statutu dodao i zadatak osnivanja univerziteta kako bi na upravu mogao dobiti imovinu koju mu je ostavio James McGill. Oporuka je tražila da budući privatni koledž treba nositi njegovo ime i treba biti osnovan u roku od 10 godina nakon njegove smrti, ili će imovina umjesto institutu pripasti njegovoj supruzi.

31. marta 1821, nakon višegodišnjeg pravnog spora sa obitelji McGillove udovice, George IV od Velike Britanije izdao je kraljevsku darovnicu kojom propisuje da se koledž treba smatrati univerzitetom i da mu se daje pravo da dodjeljuje akademske titule.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Heather Munroe-Blum (March 10, 2003). „Principal Munroe-Blum on the occasion of her installation”. McGill University. Arhivirano iz originala na datum 2020-07-12. Pristupljeno August 22, 2014. »...McGill the motto ,"Grandescunt Aucta Labore"… "By hard work, all things increase and grow."« 
  2. „Quarterly Report on Endowment Performance, June 2015”. Pristupljeno November 10, 2015. 
  3. „McGill University Budget FY2016”. McGill University. Pristupljeno November 10, 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]