U planinama Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
В горах Югославии
RežijaAbram Room
Eduard Tise
UlogeIvan Bersenjev
Vjekoslav Afrić
Datum(i) premijere
1946 (1946)
Zemlja Sovjetski Savez
 Jugoslavija
Jezikruski

U planinama Jugoslavije (ruski: В горах Югославии) je sovjetsko-jugoslavenski igrani film snimljen 1946. u režiji Abrama Rooma i Eduarda Tisea. Radnja mu prikazuje drugi svjetski rat u Jugoslaviji i u njemu se kao likovi pojavljuju Ante Pavelić, Draža Mihailović, Tito i Erwin Rommel. Glavni je junak partizanski vođa po imenu Slavko Babić koji 22. juna 1941. diže ustanak protiv fašističkih okupatora po vijesti da je Hitler napao Sovjetski Savez.

Snimanje filma je započelo već u maju 1945. neposredno nakon završetka ratnih operacija, s time da je za interijere korišten opatijski hotel "Kvarner", a za eksterijere lokacija između Zagreba i Beograda.

Iako bi po objektivnim kriterijama trebao biti prvi dugometražni igrani film u historiji socijalističke Jugoslavije, taj status se tradicionalno davao Slavici, snimljenoj godinu dana kasnije. Razlog za to je u rezoluciji Informbiroa i sovjetsko-jugoslavenskom raskolu, nakon čega film u kome Tita glumi sovjetski glumac više nije bio politički "podoban". U planinama Jugoslavije je nakon toga završio u bunkeru na nekoliko decenija.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Ivan Bersenjev Josip Broz Tito
Vjekoslav Afrić Draža Mihailović
Bojan Stupica Erwin Rommel

Vanjske veze[uredi | uredi kod]