Truman Capote

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Truman Capote
Truman Capote na fotografiji Rogera Higginsa godine 1959.
Biografske informacije
RođenjeNew Orleans
Smrt25. 8. 1984. (dob: 59)
Los Angeles
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisat, dramatičar, pripovjedač
Opus
1943-1984
Književni pravacJužnjačka gotika
Znamenita djela
Inspiracija

Truman Capote (30.9. 1924. - 25.8. 1984.) bio je američki pisac rođen u Louisiani, u gradu New Orleansu, a umro u 59. godini u Los Angelesu. Film snimljen prema njegovom životu u 2006. godini pod jednostavnim naslovom "Capote" dobio je nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu - Philip Seymour Hoffman.

Mladost[uredi | uredi kod]

Capote je rođen kao Truman Streckfus Persons. Bio je usamljen kao dijete, što se odrazilo i na njegov daljnji književni stil. Majka mu je pri porodu imala samo 16 godina što je rezultiralo razvodom roditelja kada je Truman imao samo 4 godine, te je tada poslan u Alabamu gdje su ga odgajali majčini rođaci, koje je kasnije opisao u pripovjetci Božićna uspomena. Bio je susjed i prijatelj Harper Lee, autorice romana Ubiti pticu rugalicu. 1933. seli se u New York majci i njenom drugom suprugu, te mu se tako mijenja ime u Truman Garcia Capote. 1935. pohađa Trinity college. Sa 17 godina dobiva dvogodišnji ugovor u New York Timesu. 1943. piše roman Ljetno krstarenje koji je naknadno objavljen 2005., a samo zahvaljujući tome što su u njegovom stanu u Brooklynu nađeni rukopisi.

Romani[uredi | uredi kod]

1948. objavljen mu je prvi roman - Other Voices, Other Rooms. Na listi bestsellera New York Timesa nalazio se punih devet tjedana, za vrijeme kojih je prodavano i do 26 000 primjeraka knjige. Knjiga govori o mladom tranvestitu u potrazi za srećom.

Nakon toga, uslijedio je mnogo popularniji Doručak kod Tiffanyja. Iako nije prodavan kao Other Voices, Other Rooms, dostigao je svjetsku popularnost, pogotovo svojom ekranizacijom s Audrey Hepburn kao mladom Holly Golighty koja živi samo za zabavu.

Od poznatijih romana još svakako treba navesti Hladnokrvno ubojstvo (In cool blood), jedini Capoteov krimić.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Capote je bio otvoreno gej. Jedan od njegovih prvih ozbiljnijih ljubavika bio je Newton Arvin, profesor književnosti. Bio je u dugoj vezi sa Jackom Dunphyjem, takođe piscem.

Smrt[uredi | uredi kod]

Svojevremeno je na televiziji imao svoj talk show, pod jednostavnim nazivom Truman Capote talk show. Umro je 25. kolovoza 1984., u 60 godini od predoziranja u Los Angelesu.