Točkovi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Točkovi
Žanrtriler
drama
RežijaĐorđe Milosavljević
ProducentLjubiša Samardžić
Dragan Samardžić
Toni Matulić
ScenarioĐorđe Milosavljević
UlogeDragan Mićanović
Anica Dobra
Ljubiša Samardžić
Nikola Kojo
Svetozar Cvetković
Bogdan Diklić
MuzikaFeliks Lajko
FotografijaDušan Ivanović
MontažaBranka Čeperac
StudioSinema dizajn
Sine Enterprise Italija
Avala film
Bugarska nacionalna televizija
Radio Televizija Srbije
Datum(i) premijere
1. 10. 1998 (1998-10-01)
Trajanje92 min.
Zemlja Jugoslavija
Jeziksrpski

Točkovi je jugoslovenski film snimljen 1998. godine koji je režirao Đorđe Milosavljević, a scenario je pisao Đorđe Milosavljević.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nemanja je mladić koji je pošao kod svog oca da pozajmi pare kako bi on i njegova devojka Maca opstali. Međutim, kiša je toliko napadala da je zatvorila put i Nemanja mora da odsedne u motelu "Točak", zajedno sa Vladimirom Korenkom, trgovcem oružja sa govornom manom, Milanom Junićem, poslovnim čovekom koji se bavi prodajom smrtonosnih lekova, Žanom, Junićevom švalerkom koja je plaćena da ga ubije, bračnim parom Ćorić i gazdom. U toku noći, oni ga napadaju, vezuju, optužuju da je on ubica zvani Nasmejani monstrum, koji u to vreme hara Srbijom i rešavaju da mu sude. Ali tu dolazi do preokreta i Nemanja preuzima stvari u svoje ruke...

Likovi[uredi | uredi kod]

Nemanja je mladić koji živi u jako teškim uslovima sa svojom devojkom Macom. Kako on sam kaže, trebalo je da postane socijalni radnik, a postao je socijalni slučaj. Oslanja se na oca za pare. Uprkos optužbama drugih likova i čestim ubistvima istih, tvrdi da nije ubica i da su sva ubistva nesrećni slučajevi.

Vladimir Korenko je trgovac oružjem na veliko. Napravio je dogovor da se nađe sa svojim poslovnim partnerom kod motela "Točak". Zato je bio protiv mešanja policije u slučaj sa Nemanjom, jer se plašio da mu policija ne zapleni robu. Strah prema Nemanji pokazuje u malim količinama, ili ga uopšte ne pokazuje. Ima govornu manu i ne može da izgovori slovo r, pa umesto njega govori v.

Milan Junić je poslovni čovek koji se bavi prodajom lekova. On je i digao paniku u ostatku ekipe iz motela nakon što je Nemanja ušao u njegovu sobu i prišao njegovoj ženi Ireni. Kasnije je otkriveno da je Junić prodavao lekove koji su imali smrtonosno dejstvo čime je ubio nekolicinu ljudi.

Žana je zgodna plavuša koja je došla u motel po zadatku. Plaćena je da ubije Junića zbog osvete rođaka svojih žrtava. Pred Junićem se pretvarala da je za to da se Nemanji sudi, ali nakon njegove smrti, priznaje da je htela da Nemanja ostane u životu jer je znala da joj može koristiti.

Vlasnik hotela je stariji čovek koji poseduje motel "Točak". Stalno pokušava da onesposobi Nemanju, recimo, sipanjem metil alkohola umesto rakije. Njegov stav je da je Nemanja ubica, ali da ga treba baciti u vodu, pa šta mu Bog da.

Bračni par Ćorić su sredovečni ljudi. Gospodin Ćorić predaje latinski i starogrčki, a bavi se i prodavanjem koncentrovanog esida. Nije za Nemanjino ubistvo, smatra da to nije po zakonu, što izaziva sukob između njega i njegove žene, koja ne obraća pažnju na zakon. Oboje nose naočare, što je u skladu sa njihovim prezimenom.

Mileta je šumar i lovočuvar. Od rođenja je nem, na račun čega gosti motela i gazda zbijaju šale. Moguće je da je on Nasmejani, zato što je na kraju filma prikazan sa pištoljem CZ 99 koji koristi Nasmejani, smejući se manijački.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Dragan Mićanović Nemanja
Anica Dobra Žana, plaćeni ubica
Ljubiša Samardžić Vlasnik hotela
Nikola Kojo Vladimir Korenko, trgovac oružjem
Svetozar Cvetković Milan Junić, biznismen-ubica
Neda Arnerić Gospođa Ćorić
Bogdan Diklić Gospodin Ćorić, profesor latinskog i starogrčkog
Milorad Mandić Mileta šumar
Isidora Minić Irena

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]