Top Gun

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Top Gun
RežijaTony Scott
ProducentDon Simpson
Jerry Bruckheimer
UlogeTom Cruise
Kelly McGillis
Val Kilmer
Tom Skerritt
Anthony Edwards
Tim Robbins
Meg Ryan
Michael Ironside
Rick Rossovich
Datum(i) premijere1986.
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$15.000.000
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Top Gun: Maverick
' na Internet Movie Database

Top Gun je američki film iz 1986. godine, redatelja Tonyja Scotta u produkciji Dona Simpsona i Jerryja Bruckheimera u suradnji s producentskom kućom Paramount Pictures. Film je nastao po članku u časopisu "California magazine", pod naslovom "Top Guns". Film je postao svjetski hit (procijenjena dobit u svjetskim kinima $344.800.000),[1] Tom Cruise velika zvijezda s milijunskim honorarima, a glazba iz filma tjednima nije silazila s vrhova glazbenih ljestvica.

Za film je također karakteristično da je snimljen u jeku hladnog rata, te je imao snažan patriotski naboj, a po mnogim kritičarima je površnost s kojom se tretirao eventualni oružani obračun SAD sa SSSR-om bila izraz militarizma i džingoizma. Producenti Don Simpson i Jerry Bruckheimmer su, pak, tokom snimanja uživali dotada nezapamćenu suradnju i logističku podršku američke ratne mornarice, Pentagona i Reaganove administracije, zbog čega je Top Gun postao predmet optužbi za militarističku propagandu, odnosno da predstavlja reklamni spot za vojsku i vojno-industrijski kompleks.

Kasnijih desetljeća, nakon završetka hladnog rata, Top Gun je također ušao u popularnu kulturu zbog špekulacija o implicitnoj homoseksualnosti među glavnim likovima. Današnjim filmskim kritičarima je Top Gun prvenstveno zanimljiv kao prvi moderni holivudski blockbuster, odnosno primjer filma kao marketinškog proizvoda temeljenog na "lijepim slikama" i atratkivnoj muzičkoj podlozi umjesto tradicionalnih elemenata cjelovečernjeg filma.

Radnja[uredi | uredi kod]

Maverick i Goose su piloti F-14 Tomcat aviona, pri čemu je Maverick jedan od najboljih pa poslije uspješnog odmjeravanja snaga s sovjetskim avionom MiG-28 (ne postoji u stvarnosti) poslan je u Top Gun školu u Miramaru Kalifornija, koju pohađaju najbolji američki mornarički piloti kako bi bili još bolji. Dva najbolja pilota su Iceman (Val Kilmer - koga se u filmu prikazuje kao samouvjerenog pilota sumnjičavog u sposobnosti drugih) i Maverick (Tom Cruise - još jedan samouvjereni pilot, i iako mu na početku filma nije uspio ulet Charlie - koja nije samo "glupa plavuša" u kafiću blizu vojne baze, nego civilni instruktor letenja, paralelna ljubavna radnja s Charlie, nepoznavanje očeve sudbine i duboko ljudska reakcija na gubitak kopilota oslikavaju ga kao normalnog čovjeka u koga se svatko može uživjeti). Naravno, filmovi mlađeg brata Ridleya Scotta moraju završiti happyendom, pa se pred kraj filma odvija neravnopravna bitka u zraku, 6 MiGova protiv 3 (veći dio vremena) samo 2 američka F-14 aviona, koju naravno "naši" junaci dobivaju 4:1.

Glumci[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

Kostimografija[uredi | uredi kod]

Kožnu pilotsku jaknu Top Gun Navy G-1 koju je u filmu nosio Tom Cruise te ostalu vojnu odjeću specijalno je za potrebe produkcije izradila američka tvrtka obitelji Clyman, Cockpit USA Inc., u 1980-tima i 1990-tima poznata pod imenom Avirex LTD.

Glazba[uredi | uredi kod]

  1. "Danger Zone" Kenny Loggins – 3:36
  2. "Mighty Wings" Cheap Trick – 3:51
  3. "Playing With the Boys" Kenny Loggins – 3:59
  4. "Lead Me On" Teena Marie – 3:47
  5. "Take My Breath Away (Love Theme from Top Gun)" Berlin – 4:11
  6. "Hot Summer Nights" Miami Sound Machine – 3:38
  7. "Heaven in Your Eyes" Loverboy – 4:04
  8. "Through the Fire" Larry Greene – 3:46
  9. "Destination Unknown" Marietta – 3:48
  10. "Top Gun Anthem" Harold Faltermeyer & Steve Stevens – 4:12

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. imdb.com datum pregleda 2. rujna 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]