Tit Anije Milon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tit Anije Milon Papijan (Titus Annius Milo Papianus, ? - 48. pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike, poznat po ubistvu popularskog vođe Klodija.

Otac mu je bio izvjesni Gaj Papije Celzo, ali ga je usvojio njegov djed po majci, plebejski političar i bivši konzul Tit Anije Lusko. O njegovom životu nema mnogo podataka sve do 50-ih godina pne. kada je postao jedan od glavnih suradnika Pompeja, trijumvira koji je u to vrijeme bio u zavadi sa Klodijem. Kada je Klodije organizirao strukovne i teritorijalna bratstva - collegia - kao svoju privatnu vojsku za obračun s političkim protivnicima, Pompej je Milonu povjerio da stvori vlastite paravojne formacije sastavljene od gladijatora.

Milon je godine 57. pne. izabran za tribuna, i zahvaljujući svojim naoružanim pristašama je, usprkos pokušajima Klodija da to nasilno spriječi, donio zakon kojim je Klodijev neprijatelj Ciceron vraćen iz izgnanstva. Godine 54. pne. je izabran za pretora, a krajem 53. pne. se natjecao za konzula.

6. decembra 53. pne. ili, po nekim izvorima, 18. januara 52. pne. Klodije i Milon su se slučajno sreli na Apijevom putu u blizini grada Bovillae. Između članova njihove pratnje je smjesta izbio oružani sukob u kome je Klodije ubijen. Na vijest o njegovoj smrti, razbješnjeli Klodijevi pristaše su počeli divljati po Rimu i zapalili niz javnih zgrada, uključujući sjedište Senata. Nakon što je uz vojnu pomoć zaveden red, Milon je doveden pred sud.

Milon je kao branitelja angažirao Cicerona i on je pripremio govor pod naslovom Pro Milone. Međutim, suočen sa snažnim pro-klodijevskim raspoloženjem u Rimu nije ga se usudio izgovoriti, te je Milon proglašen krivim za ubistvo i prognan u Masiliju. Ciceron je poslije tekst govora poslao Milonu koji je na to pismom odgovorio što mu je "drago što govor nije održan, inače ne bi sada uživao u masilijskom vinu".

Za vrijeme građanskog rata se Milon godine 48. pne. priključio Marku Celiju Rufu u njegovom anti-cezarovskom ustanku. Ubijen je prilikom opsade grada Compsa u Lukaniji.

Reference[uredi | uredi kod]


  • Uwe Homola: Untersuchungen zu Titus Annius Milo. Diss. Mannheim 1997 (Microfiche).
  • W.J. Tatum, The Patrician Tribune. Publius Clodius Pulcher, Chapel Hill 1999.
  • L. Fezzi, Il tribuno Clodio, Roma-Bari 2008