Tiger Woods

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tajger Vuds

Američki pofesionalni golf igrač
{{{tekst_uz_sliku}}}

1975. decembar 1975.
Sajpres, Kalifornija Sajpres, KalifornijaSAD
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

1975.

Eldrik Tont „Tajger“ Vuds (engl. Eldrick Tont "Tiger" Woods; 30. decembar 1975, Sajpres, Kalifornija) je profesionalni američki golf igrač, koji je rekorder po broju nedelja na prvom mestu rang liste golfera. Rođen je kao Eldrik Tont Vuds, a još kao dečak je dobio nadimak Tajger, što znači tigar. Pošto su ga svi oslovljavali po nadimku i zvanično je promenio ime u Tajger Vuds.

Sin amaterskog igrača golfa, sa dve godine je počeo da igra golf sa ocem. Sa tri godine se pojavio na televiziji kako bi odigrao partiju golfa sa glumcem Bobom Houpom. U osmoj godini osvojio je svetsko juniorsko prvenstvo, a sa 18 je postao i najmlađi osvajač amaterskog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država. I u seniorskoj, kao i u juniorskoj konkurenciji, beležio je odlične rezultate. U karijeri je osvojio 14 trofeja na velikim turnirima, što je drugi najbolji rezultat svih vremena. Prvo mesto drži DŽek Niklaus sa 18 osvojenih trofeja. PGA turnire je osvajao 71 put, a samo dvojica igrača su to uradila više puta od njega. Vuds je najmlađi golfer koji je osvojio Grend slem, što je ukupno učinio tri puta. Isto toliko puta je Grend slem osvajao i Niklaus. Najviše nedelja je proveo na prvom mestu svetske rang liste, a i najviše puta (deset) proglašavan je od Svetske golf asocijacije za igrača godine.

Vuds je 11. decembra 2009. objavio da se povlači iz profesionalnog golfa, pošto je njegov privatni život došao u žižu interesovanja medija. Prethodno je više žena putem medija izjavilo da je bilo u emotivnoj vezi sa njim. Kasnije je i sam priznao da je više puta prevario svoju suprugu Elin Nordegren, sa kojom je bio u braku od 2004. Nakon pauze od 20 nedelja, 8. aprila 2010. nastupom na Mastersu vratio se aktivnom igranju golfa.

Magazin Forbs je u julu 2010. objavio da je najplaćeniji sportista sa zaradom od 105 miliona američkih dolara godišnje. Prvo mesto na svetskoj rang listi najboljih golf igrača je izgubio 31. oktobra 2010. kad ga je pretekao Li Vestvud.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Tiger Woods