The Marching Morons

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Marching Morons je znanstveno-fantastična priča Cyril M. Kornblutha iz 1951. godine koja 1973. godine biva proglašena jednom od najboljih znanstveno-fantastičnih priča svih vremena napisanih do 1965. godine pa je u skladu s tim bila uvrštena u kolekciju The Science Fiction Hall of Fame, Volume Two zajedno s Wellsovom pričom The Time Machine i još njih 20 drugih.

Uvod[uredi | uredi kod]

Krajem prve polovice dvadesetog veka u naučnoj zajednici SAD se počela voditi akademska rasprava nakon potvrđenih istraživanja koja su pokazala da osobe s nižom inteligencijom imaju više djece od osoba s višom inteligencijom. Ta tadašnja istraživanja čiji će rezultati biti potvrđivani bezbroj puta u kasnijim istraživanjima će postati inspiracija znanstveno-fantastičnim piscima za pisanje priča i knjiga o budućnosti u kojoj se iz današnje perspektive većina stanovnika biti idioti. S početka 1950-ih godina poznatije priče iz ove tematike su "The Little Black Bag" također od Kornblutha (1950) i "Null P" od William Tenna (1951) koja se pre svega bavi demokratskim nametanjem mediokracije što završava s zaglupljivanjem homo sapiensa i njegovom eliminacijom od strane rase inteligentnih pasa koji su se u međuvremenu razvili.

Priča[uredi | uredi kod]

Od kritičara slavljena priča The Marching Morons [1] je u određenom smislu nastavak priče "The Little Black Bag" samo što u njoj današnji trgovac nekretninama (John Barlow) koji će sve učiniti da sklopi pisao biva greškom hiberniran i potom probuđen neodređeni broj stoljeća ili hiljada godina u budućnosti. Nakon izlaska iz hibernacije John Barlow biva informiran da se probudio u svetu gde živi 3 miliona ljudi s inteligencijom 100 ili višom i 5 milijardi iz današnje perspektive idiota s inteligencijom od 45 IQ. U tom svetu inteligentne osobe rade kao robovi da bi idiote održali na životu jer bi planeta postala nesposobna za život ako bi svi oni umrli zbog milijarda i milijarda leševa.

John Barlow će toj eliti koja upravlja planetom ponuditi da rješi njihove probleme u zamjenu za položaj planetarnog neograničenog diktatora što će od njih biti prihvaćeno.

Inspiracije[uredi | uredi kod]

Priča The Marching Morons svoje ime duguje The Marching Chinese teoriji koja kaže da kada bi svi Kinezi stali u red i marširali kroz vrata taj marš nikada ne bi završio pošto je broj Kineza tako velik da bi se dok bi zadnji Kinezi prošli kroz vrata već rodili i odrasli novi koji bi zauzeli njihovo mjesto u redu [2].

Na osnovu ove znanstveno-fantastične priče će 2006. godine biti snimljen film Idiocracy koji će bez obzira na odluku izdavača da ga ne reklamira steći kultni status [3].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „All Hail The Marching Morons!”. Arhivirano iz originala na datum 2021-01-15. Pristupljeno 2013-10-02. 
  2. „The Maching Chinese”. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-01. Pristupljeno 2013-10-02. 
  3. Walker, Rob (2008-05-04). „This Joke’s for You”. The New York Times. Pristupljeno 2009-05-26.