The Eiger Sanction

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Eiger Sanction
Clint Eastwood u Zürichu na setu filma
RežijaClint Eastwood
Producent
Scenario
PredložakThe Eiger Sanction; autor:
Trevanian
Uloge
MuzikaJohn Williams
Fotografija
MontažaFerris Webster
StudioThe Malpaso Company
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
21. 5. 1975 (1975-05-21) (New York)
Trajanje129 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet9 mil. $[2]
Bruto prihod14,200.000 $[3][4]

The Eiger Sanction (sh. Eigerska sankcija ili Sankcija na Eigeru) je američki akcijski film snimljen 1975. godine u režiji Clinta Eastwooda. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Trevaniana. Protagonist, koga tumači sam Eastwood, je historičar umjetnosti koji je u prošlosti kao tajni agent obavljao fizičke likvidacije za obavještajnu službu. Radnja prikazuje kako ga njegovi pretpostavljeni ucjenom regrutiraju da obavi još jedan posao, te se zbog njega infiltirra u grupu planinara koja namjerava osvojiti vrh Eiger u švicarskim Alpa među kojima se nalazi jedna od njegovih meta.

Iako je Trevanianova knjiga napisana kao parodija romana o Jamesu Bondu, film je adaptiran u "ozbiljan" akcijski triler. Glavna uloga je bila ponuđena Paulu Newmanu, ali ju je on odbio, te ju je na kraju preuzeo Eastwood, koji je također inzistirao na tome da režira film. Eastwood je, prema vlastitim riječima, prepoznao nedostatak ozbiljnosti i "dubine" u književnom predlošku, ali ga je odlučio kompenzirati inzistiranjem na što autentičnijim scenama akcije. Zbog toga se temeljito fizički pripremao i učio planinarske vještine, a scene osvajanja Eigera su snimljene na samoj planini, gdje je poginuo jedan od članova ekipe, britanski planinar David Knowles.

The Eiger Sanction je nakon premijere imao miješane kritike, pri čemu mu je dio zamjeravao parodijski groteskne negativce. Kasnije kritike su, međutim, izuzetno hvalile Eastwoodov rad na akcijskim scenama.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The Eiger Sanction”. American Film Institute. Pristupljeno 2. V 2016. 
  2. „The Eiger Sanction”. PowerGrid. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 2. V 2016. 
  3. „The Eiger Sanction”. The Numbers. Pristupljeno 2. V 2016. 
  4. Hughes 2009: str. 174

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]