Texel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Texel
Podaci
Lokacija Sjeverna Holandija
Arhipelag Zapadnofrizijski otoci
Država  Nizozemska
Površina 161,96 km²
Broj stanovnika 13.546

Texel (zapadnofrizijski: Tessel) je jedan od većih zapadnofrizijskih otoka i i općina (gemeente), koji leži na granici Waddenskog i Sjevernog mora, na sjeveru nizozemske provincije Sjeverne Holandije.

Geografija[uredi | uredi kod]

Niski pješčani otok dug je 23,7 km i širok 9,6 km, ukupne površine 161.96 km, s najvišom točkom od 15 metara. Na Texelu živi 13.546 stanovnika[1] u 7 većih (De Cocksdorp, De Koog, De Waal, Den Burg, Den Hoorn, Oosterend, Oudeschild) i 17 manjih (Bargen, De Nes, Dijkmanshuizen, Driehuizen, Harkebuurt, 't Horntje, Midden-Eierland, Molenbuurt, Nieuweschild, Noorderbuurt, Ongeren, Oost, Spang, Spijkdorp, Tienhoven, Westermient, Zevenhuizen, Zuid-Eierland) naselja. U sastavu općine je i nenaseljeni piješčani sprud Noorderhaaks.

Historija[uredi | uredi kod]

Otok Texel dobio je status grada 1415. kada je još bio sastavljen od dva otoka, povezanih pješčanim nasipom, samog Texela na jugu i Eierlanda na sjeverozapadu. Tokom 17. vijeka pličine između ta dva otoka su pretvorene u poldere, pa se danas ne vidi gdje su spajani. Kod Texela se u ljeto 1653. odigrala posljednja pomorska bitka Prvog englesko-holandskog rata u kojoj su Holanđani pobjeđeni, pa su nakon toga 1654. bili prisiljeni potpisati mirovni ugovor u Westminsteru.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bevolkingsontwikkeling; regio per maand (holandski). Centraal Bureau voor de Statistiek. Pristupljeno 4. 2. 2014. 
  2. Texel Island (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 6. 2. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]