Teti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za grad u Italiji, v. Teti (Italija).
Prethodi:
Unas
Faraon Egipta
6. dinastija
Slijedi:
Userkare
Teti
Statua koja prikazuje faraona Tetija
Vladavina 23452333. pne.
Nomen
G39N5
<
t
t
i
>

Teti
Zlatni Horus
G8
F36
Hr nebu sema
Zlatni Horus koji ujedinjava
Nebty naziv
G16
sHtp
t p
Sehetep Nebty
koji zadovoljava dvije dame
Horusovo ime
G5
sHtp
t p
tA
tA
Hr Sehetep Tawy
Horus, koji zadovoljava (smiruje?) dvije zemlje
Grob Tetijeva piramida

Teti je bio prvi faraon Šeste egipatske dinastije. Također je poznat kao Othoes. Vladao je oko 2345 - 2333. pne. te je sahranjen u Saqqari. Zapis o točnoj dužini njegove vladavine je uništen na Torinskom papirusu te je ona zato nepouzdana. Kraljica Iput, njegova supruga, vjerojatno je bila kći kralja Unasa, posljednjeg vladara Pete dinastije.

Za vrijeme Tettijeve vladavine visoko rangirani službenici su počeli graditi grobne spomenike u rangu faraonskih. Tako je njegov kancelar sagradio veliku mastabu koja se sastojala od 32 sobe, sve bogato ukrašene. To semstra znakom da se bogatstvo počelo prelijevati sa središnjeg dvora na službenike, postupan proces koji je kulminirao pri kraju Starog kraljevstva.

Moguće je da ga je ubio uzurpator Userkare, dok Manethon bilježi da ga je ubio njegov tjelohranitelj Khenty She. Sahranjen je u kraljevskoj nekropoli u Saqqari. Njegova piramidalni kompleks se povezuje s mastabama službenika iz doba njegove vladavine. Prema Anthonyju Spalingeru, najviši datum Tetijeve vladavine je izgubljeni dan 3. ljetnog mjeseca 6. godine popisa stoke (11. godine ako je popis dvogodišnji) iz Hatnubskog Grafita br.1. Ovaj potvrđuje Kamen iz Južne Saqqare, analski dokument iz doba vladavine Pepija II koji mu pripisuje vladavinu od 12 godina.

Piramidski tekstovi iz piramide Tetija I u Saqqari

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Anthony Spalinger, Dated Texts of the Old Kingdom, SAK 21, (1994), p.303
  • Naguib Kanawati, Conspiracies in the Egyptian Palace: Unis to Pepy I, Routledge (2002), ISBN 0-415-27107-X.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]