T-44

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tenk T-44.

T-44 je bio sovjetski tenk koji je ušao u proizvodnju tijekom posljednje godine drugog svjetskog rata.

Nastanak[uredi | uredi kod]

Još prije izbijanja drugog svjetskog rata po prvi put se pojavljuje tenkovski projekt koji treba naslijediti T-34 . Zbog katastrofalnog početka sukoba te potrebe za ubrzanom proizvodnjom trenutno dovršenih modela tenkova projekt kasnijeg imena T-44 je bio obustavljen do boljih dana. Ti dani napokon nastupaju poslije bitke kod Kurska kada dolazi do oslobađanja dijela Ukrajine u kojem započinje proizvodnja prvih primjeraka ovog tenka.

Iako je bilo proizvedeno do kraja rata 150 primjeraka T-44 niti jedan od njih nije upotrebljen u borbama pošto su zapovjednici više preferirali stari pouzdani T-34, od ove novotarije.

Oprema[uredi | uredi kod]

T-44 je bio u stvarnosti međugeneracijski tenk između ratno popularnog T-34 i budućeg svjetski najmasovnije građenog tenka T-55. Kao takav tenk on je u sebi imao neke osobine od oba druga tenka. Gusjenice su bile od T-34, ali sam sistem kretanja je bio od ranih modela T-55. Slično tome kupola je bila preuzeta od prethodnika, dok je motor bio od nasljednika.

Oklop T-44 je bio debeo 120 mm, dok je kalibar topa ovisio o verziji tenka i kretao se između 85 i 122 mm. Nakon proizvedenih 1800 primjeraka T-44 1947. godine se donosi odluka o obustavi proizvodnje kako bi se oslobodili industrijski kapaciteti za gradnju T-55.