Sveti Dujam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Dujam

Sveti Dujam (Duje; lat. Domnius; ?, potkraj 3. st. – ?, 304.), solinski biskup. Zaštitnik grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Rođen je u Siriji, obrazovao se na čuvenom učilištu u Antiohiji. Kao ugledni kršćanin u Saloni, glavnom gradu rimske provincije Dalmacije, postao je svećenik i prvi solinski biskup od 284. do 304. Namjesnik provincije Dalmacije, Marko Aurelije Junije po naredbi cara Dioklecijana, dao je pogubiti Dujma, 10. travnja 304. g., u gradskom amfiteatru, kao i druge mučenike. Dujma su pokopali vojnici izvan gradskih zidina, na sjevernom groblju, koje je danas poznato pod nazivom Manastirine. Naslijedio ga je njegov nećak Primo u biskupskoj službi i kasnije pokopan uz Dujmov grob. Ulomak nadgrobne ploče sv. Dujma čuva se u Arheološkom muzeju u Splitu.

Milanskim ediktom 313. g., Crkva dobila je slobodu ispovijedanja vjere, završili su progoni. Kršćani su javno štovali sv. Dujma kao sveca i mučenika. Nad grobom je sagrađena kapelica, kasnije crkva, a u 5. stoljeću velika bazilika, koju su barbari srušili 614. g.

Papa Ivan IV. rođen u Dalmaciji, poslao je opata Martina, da otkupi kršćane koji su postali roblje i da pronađe relikvije solinskih i istarskih mučenika. Bilo je nesigurno, ostaviti relikvije u Dalmaciji, zbog barbarskih pohoda pa su prenešene u Rim, u kapelicu unutar Lateranske bazilike. U njoj je glasoviti mozaik, na kojem je i sv. Dujam. Dio svečevih relikvija, nalazi se i u splitskoj katedrali.

Papa Siksto V. (otac mu je bio Hrvat), dao je naslikati slike sv. Dujma u crkvi sv. Jeronima u Rimu. Svečeve slike postoje i u Sankt Peterburgu i u više mjesta u okolici Splita.

Sv. Dujam, spominje se u popisima svetaca mučenika- martirologijima pa tako i u najnovijem "Martyrologium Romanum" iz 2001.

Julije Bajamonti, skladao je oratorij "Prijenos sv. Dujma" 1770., u prigodi prijenosa relikvija sv. Dujma u novi svečev oltar u splitskoj katedrali.

Lik sv. Dujma, nalazio se na kovanom srebrnom novcu od 1327. do 1357. Hrvoje Vukčić Hrvatinić, kovao je svoj novac s likom sv. Dujma na početku 15. stoljeća.

U Splitu se stoljećima svečano slavi svečev spomendan 7. svibnja (dan grada), kada se održavaju liturgijske svečanosti, kulturne, gospodarske, sportske i zabavne manifestacije.

Zaštitnik je grada Splita i nalazi se na grbu grada.

Godine 2004. slavilo se 1700 godina od njegove mučeničke smrti, ujedno i 17 stoljeća od gradnje Dioklecijanove palače i razvitka grada Splita.