Sverker Stariji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tradicionalni prikaz kralja Sverkera

Sverker I (starošvedski: Swærkir konongær gambli) ili Sverker Stariji (? - 25. decembar 1156) bio je kralj Švedske od 1130. do smrti.

Sverker je bio bogati zemljoposjednik iz Östergötlanda. O njegovom životu i porijeklu postoje oskudni podaci. Prema Västgötalagenu (1240) mu se otac zvao Cornube, a prema Skáldatalu mu se otac zvao Kol. Godine 1130. je uspio osvojiti Västergötland i protjerati tamošnjeg vladara Magnusa Jakog, te se proglasio kraljem cijele Švedske. Iako je vladao više od četvrt vijeka, ni o njegovoj vladavini nema previše podataka. Zna se da je osnovao nekoliko samostana, a kronike Novgorodske Republike navode da je 1142. ta novoosnovana ruska država došla u sukob sa Švedskom, što upravo u njegovo doba smješta početak viševjekovnog rusko-švedskog sukoba oko dominacije nad Baltikom.

Sverker se ženio dva puta. Prva supruga mu je bila Ulvhild, udovica kralja Ingea Mlađeg. S njom je imao dva sina - Jona (ubijenog u seljačkoj pobuni početkom 1150-ih) i budućeg kralja Karla Sverkerssona - i dvije kćeri - Ingegerd (buduću opaticu samostana Vreta) i Helenu, buduću dansku kraljicu. Nakon Ulvhildine smrti 1148. se oženio za Richezu od Poljske, s kojom je imao još dva sina - Burisleva i Sune Sika Sverkerssona.

Sverker je ubijen na Božić 1154. od strane vlastitih slugu dok je odlazio na jutarnju misu. Kao naručitelj atentata, koji je skandalizirao tadašnju švedsku javnost, se tradicionalno optuživao pretendent Magnus Henriksson.

Sverker Stariji
Rođen/a: o. 1100 Umro/la: 25. decembar 1156
Kraljevske titule
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Ragnvald Knaphövde
kralj Švedske
1130–1156
Slijedi:
Erik Svetac
Prethodi:
Magnus Jaki

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Lagerqvist Lars O., Åberg Nils. Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, 2002 (ISBN 91-87064-35-9).
  • Liljegren, Bengt. Rulers of Sweden. Historiska Media, 2004 (ISBN 91-85057-63-0).