Studentska unija Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Studentska unija Srbije ili SUS je nacionalna studentska organizacija Srbije osnovana u novembru 1998. godine. Trenutno okuplja preko 60 studentskih unija u Srbiji sa državnih i privatnih fakulteta. Ovo je jedina organizacija te vrste u Srbiji i jedina međunarodno priznata organizacija studenata iz Srbije.

Nastanak unije[uredi | uredi kod]

Prva studentska unija u Srbiji nastala je 1992. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu i tada se rađaju prve želje za osnivanjem prave nezavisne studentske organizacije. Od 1992. godine godine broj studentskih unija je naglo rastao. Postojala je želja i velika potreba da se one povežu radi zajedničke saradnje, kordinacije i jačanja studentskih organizacija u Srbiji. Kao rezultat, novembara 1998. godine, nastala je Studentska unija Srbije kao „kišobran“ koji obejdinjuje sve studentske unije u Srbiji.

O uniji[uredi | uredi kod]

Studentska unija se bavi zaštitom prava i zastupanjem interesa studenata, ali i drugim akcijama od šireg društvenog značaja, promocijom tolerantnosti, demokratskih vrednosti i podrškom reformama u svim društvenim oblastima. Ovo obuhvata čitav niz aktivnosti usmerenih na: viši kvalitet i reformu koncepta nastave i ispita, bolje uslove studiranja, posebne popuste za studente. SUS je članica Evropske studentske unije - ESU, kao i jedna od osnivača Studentske mreže jugoistočne Evrope - SEI.

Organizaciona struktura[uredi | uredi kod]

Unijom upravlja upravni odbor, a tekuće aktivnosti sprovodi izvršni odbor. Skupština unije, koju čine svi članovi unije, prostom većinom bira članove upravnog i izvršnog odbora. Rad ove organizacije regulisan je statutom.

Trenutni sastav upravnog i izvršnog odbora[uredi | uredi kod]

Upravni odbor: 1. Bojan Vojinović (predsednik upravnog odbora i Studentske unije Srbije) 2. Sanja Kljajić 3. Danijel Živanović

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]