Stephenie Meyer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stephenie Meyer
Meyer u aprilu 2009.
Biografske informacije
RođenjeStephenie Morgan
24. 12. 1973. (1973-12-24) (dob: 50)
Hartford,
Connecticutt, SAD
Nacionalnostamerička
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac
Opus
Književne vrsteVampirski ljubavni romani, književnost za omladinu, naučna fantastika
Inspiracija
Potpis
Web-stranica
http://www.stepheniemeyer.com/

Stephenie Meyer (Hartford, Connecticut, 24. prosinca 1973.) američka je književnica, autorica fantastičnih romana o vampirima Sumrak, Mladi mjesec, Pomrčina i Praskozorje.

Biografija[uredi | uredi kod]

Meyer je odrasla u Phoenixu, Arizona u velikoj obitelji. Imala je petero braće i sestara s kojima je odrasla: Emily, Heidi, Paul, Seth i Jacob. Ona je „posudila“ njihova imena za roman Sumrak, u kojem je najviše zapažen ostao Jacob Black. Pohađala je Brigham Young University u Provu, Utah, gdje se istaknula u engleskom jeziku. Upoznala je svojeg muža Christiana, koji je nosio nadimak „Pancho“, kada je odrastala u Arizoni, a vjenčali su se 1994. Imaju tri sina: Gabe, Seth i Eli.

Meyer kaže da joj je ideja o Sumraku došla 2. lipnja 2003., u snu o djevojci i blistavom vampiru koji su sjedili na proplanku, koji je smješten u 13. poglavlju knjige.

Nastavak Sumraka, Mladi mjesec nije bio objavljivan istovremeno u sjevernoj Americi, a izašao je početkom kolovoza 2006. Treći dio, Pomrčina, pušten je u prodaju 7. kolovoza 2007. Četvrti dio, Praskozorje, izašao je 2. kolovoza 2008. Meyer je napomenula da će četvrta knjiga biti posljednja sa Bellinog gledišta. Na svojoj stranici je ustvrdila da će ipak biti više od četiri dijela serijala. Također je ustvrdila da će njezin roman, Midnight sun, biti više kao pratilac prvom dijelu tetralogije, jer će biti napisan sa Edwardovog gledišta. Prvo poglavlje pete knjige objavljeno je na njezinoj web stranici, ali je najavila da će najvjerojatnije biti preuređeno prije tiskanja.

Djela[uredi | uredi kod]

Meyerin prvi roman je izašao u listopadu 2005. Do studenoga se popeo na peto mjesto New York Timesove liste najprodavanijih knjiga za mlade. Ubrzo nakon toga je objavila nastavak Mladi mjesec u kolovozu 2006. U drugom tjednu prodaje došao je na prvo mjesto New York Timesa, i na toj poziciji je ostao sljedećih 11 tjedana. Sveukupno, na listi je proveo 50 tjedana. Posebno izdanje Mladog mjeseca izišlo je 5. svibnja 2007.

Pomrčina je puštena u prodaju 7. kolovoza 2007. Ukupno, ove tri knjige su zajedno provele 143 tjedana na New York Timesovoj listi najprodavanijih knjiga.

Jedna od Meyerinih priča je objavljena u knjizi Prom Nights from Hell, fantastične priče o maturalnoj zabavi. Ostali autori koji su ušli u ovu kolekciju su Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, and Lauren Myracle. Knjiga je objavljena 10. travnja 2007.

6. svibnja 2008. objavljen je The Host. Prati priču Melanie Stryder i Wanderera, dvije žene u jednom tijelu, koje su prisiljene raditi zajedno da mogu spasiti Jareda, bjegunca kojeg obadvije vole.

Popularnost[uredi | uredi kod]

Meyer je dobila povjerenje mnogih mladih čitatelja zbog svojih romana o Belli i Edwardu, čija je radnja smještena u Forks na Olimpijskom poluotoku u Washingtonu. Forks je dobio mnogo pažnje u cijelom svijetu, a postoji i „Stephenie Meyer Day“ koji se slavi na Bellin rođendan, 13. rujna.