Spisak srpskih vladara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Spisak srpskih vladara je hronološki spisak u kojemu se nalazi spisak osoba koje su vladale Srbijom i njenim političkim prethodnicima.

Spisak srpskih vladara pre seobe i posedanje po Balkanu[uredi | uredi kod]

Vlastimirovići[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Vlastimirovići

Dinastija Vlastimirovića je vladala prvom Srpskom državom između kraja 8 veka i 950. godine. Vladari ove dinastije su bili:

Nemanjići[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Nemanjići

Zavisno od historijskih interpretacija Nemanjići su bili druga ili treća srpska vladajuća dinastija. Njihova vladavina počinje 1166. godine kada su nakon rasula bizanta sve balkanske države dobile svoju samostalnost.

Lazarevići i Brankovići[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Srpska Despotovina

Nakon definitivnog raspada Srpskog carstva 1371. najmoćniji srpski velikaš je postao Lazar Hrebeljanović iz dinastije Lazarevića koja se putem braka spojila s dinastijom Brankovića koja je vladala do 1389. godine Kosovom. Vladari Srbije iz ovih dinastija su:

Predajom Smedereva Otomanskom Carstvu 1459 prestaje postojati Srpska država sve do njene obnove u 19 veku.

Kneževina i Kraljevina Srbija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Kneževina Srbija

Moderna Srbija nastaje nakon dvije pobune protiv Turske vlasti u 19 veku. Politički život nove srpske države je bio ograničen na borbe za vlast između dinastije Karađorđevića i Obrenovića to jest između potomaka vođa prve i druge pobune.

Kraljevina Jugoslavija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Kraljevina Jugoslavija

Ujedinjenjem Države SHS i Kraljevine Srbije 1918. godine nastaje kratkotrajna Kraljevina Jugoslavija koja će biti ukinuta 1945. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]