Spartacus: Blood and Sand

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Spartacus: Blood and Sand (preveden kao Spartak: Krv i pijesak) je naziv za prvu sezonu američko-novezelandske TV-serije Spartacus, emitiranu 2010. godine. Pod istim nazivom se podrazumijevala i sama serija, sve dok 2012. nije emitirana druga sezona pod nazivom Spartacus: Vengeance. Sastoji se od 13 epizoda, a radnja prati glavnog junaka Spartaka (čiji lik tumači Andy Whitfield) od trenutka kada je kao trački poglavica pristao voditi rimske pomoćne trupe u Trećem mitridatskom ratu 73. pne. preko njegove pobune, zarobljavanja i karijere gladijatora u Kapui koja će završiti velikim bijegom i početkom ustanka.

Glumačka postava i likovi[uredi | uredi kod]

  • Andy Whitfield ... Spartacus (Spartacus) – trački rob koji postaje gladijator u ludusu Lentula Bacijata.
  • Erin Cummings ... Sura – supruga Spartaka.
  • John Hannah ... Kvint (Quintus) Lentul Bacijat (Lentulus Batiatus) – lanista u Spartakov gospodar.
  • Lucy Lawless ... Lukrecija (Lucretia) – Bacijatova supruga.
  • Manu Bennett ... Kriks (Crixus) – Gal i Bacijatov glavni gladijator; u njega je zaljubljena Naevia.
  • Peter Mensah ... Doctore Enomaj (Oenomaus) – Bacijatov trener gladijator.
  • Jai Courtney ... Varon (Varro) – rimski građanin koji je sam sebe prodao u ludus kako bi uzdržavao porodicu.
  • Nick E. Tarabay ... Ašur (Ashur) – bivši sirijski gladijator čiju je nogu u areni obogaljio Kriks; sada služi Bacijatu kao knjigovođa i doglavnik.
  • Dan Feuerriegel ... Agron - novi gladijator koji pomaže Spartaku osmisliti njegovu osvetu.
  • Antonio Te Maioha ... Barka (Barca) – poznat i kao "Zvijer Kartage", jedan od Bacijatovih najuspješnijih gladijatora, služi kao tjelohranitelj svom gospodaru.
  • Craig Walsh Wrightson ... Solonije (Solonius) – lanista i glavni suparnik Kuće Bacijata.
  • Lesley-Ann Brandt ... Nevija (Naevia) – Lukrecijina lična i odana robinja; u nju je zaljubljen Krisk
  • Viva Bianca ... Ilitija (Ilithyia) – kćer seantora Albinija (Albinius) i supruga Glabera.
  • Katrina Law ... Mira – robinja koja je pod prijetnjom smrti poslana Spartaku da ga zavede i postane mu ljubavnica.
  • Craig Parker ... Gaj Klaudije Glaber (Gaius Claudius Glaber) – rimski vojni legat odgovoran za Spartakovo porobljavanje.

Epizode[uredi | uredi kod]

Vidi takođe: Popis epizoda Spartacusa
br. # Naslov Režija Scenario Datum premijere (originalni) Produkcijski
kod
11 "The Red Serpent" Rick JacobsonSteven S. DeKnight22. 1. 2010 (2010-01-22)SPS101
Početna epizoda je smještena u godinu 73. pne. kada bezimeni trački ratnik i njegovi drugovi stupa u savez sa Rimom i legatom Gajem Klaudijem Glaberom kako bi zaštitio domovinu. Međutim, brzo se razočara u Rimljane kada njihova strategija ostavlja tračku zemlju nebranjenu pred naletima getskih pljačkaša. Ratnik podiže ustanak pomoćnih trupa protiv rimskih oficira, pa dezertira kako bi se vratio svojem selom i ženi. Dolazi upravo kada Geti napadaju, te on i supruga uspiju pobjeći, ali su sljedeći dan zarobljeni od Glabera. Ratnikova supruga Sura je bačena u roblje a on sam zajedno sa dezerterima poslan u Kapuu kako bi bio pogubljen od gladijatora u areni. Tamo porazi sva četiri protivnika i dobije novo ime, Spartak
22 "Sacramentum Gladiatorum" Rick JacobsonSteven S. DeKnight29. 1. 2010 (2010-01-29)SPS102
Svježe porobljeni trački ratnik Spartak ulazi u ludus Lentula Bacijata kako bi se naučio gladijatorskim vještinama i disciplini. Brzo stvara neprijatelja od Kriksa, neporaženog galskog prvaka Kapue, ali i privlači pažnju Doktora koji uz pomoć biča i surovih metoda testira nove regrute. Također sreće Varroa, Rimljanina koji je gladijatorom postao zbog stečaja, i koji se sa njim sprijateljima. Spartakov novi vlasnik, lukavi ali siromašni Bacijat, mu daje ponudu; ako bude surađivao i vježbao za vrhunskog gladijatora, iskoristit će svoje veze da mu pokuša pronaći ženu. Nakon toga Spartak trenira za test kako bi se otkrilo da li je sposoban za gladijatora, te pobijedi Kriksa u trenutku kada on stane kako bi likovao. Nakon toga pobjednički Spartak polaže sacramentum gladijatorskog bratstva. 
33 "Legends" Grady HallBrent Fletcher5. 2. 2010 (2010-02-05)SPS103
Dok se gladijatori pripremaju za niz borbi koje će predstavljati glavnu atrakciju na predstojećoj svetkovini Vulkanalija, Spartak vješto uspije osigurati pravo na borbu sa Kriksom, neporaženim prvakom Kapue, u primusu ili završnoj borbi. Iako se tome protivi njegova supruga Lukrecija, Bacijat je podsjeća kako su Spartakova hrabrost i prethodna dostignuća "izazvala pažnju javnosti". U međuvremenu Lukrecija spletkama nastoji steći sklonost supruge Gaja Klaudija Glabera, lukave i podmukle Ilitije. Na gozbi pred borbu, predstavi joj poželjnog Kriksa, iako je on tajno zaljublje u Neviju, jednu od kućnih robinja. Na Vulkanalijama Spartak javno osramoti vlasnike, time što se počeo boriti prerano i zbog toga što se predao umjesto da pogine. 
44 "The Thing in the Pit" Jesse WarnAaron Helbing & Todd Helbing12. 2. 2010 (2010-02-12)SPS104
Spartakova sramotna predaja Kriksu u areni potakne Bacijata da Tračanina kazni degradirajući ga na borbe u "jamama podzemnog svijeta", paklenoj podzemnoj areni gdje je publika bijesna i nema nikakvih pravila. Kada se čini da Nevija odbija Kriksov poklon u obliku ogrlice, on ne shvati njenu gestu te nastavlja tajnu seksualnu vezu sa Bacijatovom ženu. U međuvremenu se nastavljaju i suša i Bacijatovi financijski problemi, te je Lukrecija prisiljena prodati svoju novu smaragdnu ogrlicu. Spartak uspije preživjeti jame te, iako je izgubio Bacijatov novac stečen svojim pobjedama, ponovno vraća naklonost svog domunusa tako što mu pomogne spriječiti atentat od strane dva roba, te ponovno dobija status gladijatora. 
55 "Shadow Games" Michael HurstMiranda Kwok19. 2. 2010 (2010-02-19)SPS105
Dok se ljetne vrućine nastavljaju, neprijatelji Spartak i Kriks dobivaju naredbu da se suoče sa neporaženim prvakom, "sjenom smrti" po imenu Teokolo. Doctore je zadužen za pripremu oba gladijatora za primus koji bi trebao okončati kišu, ali nije zadovoljan s nijednim od njih. Spartak pokušava naći zajednički interes sa svojim neprijatelje, ali Kriks ne želi dijeliti nimalo slave. U međuvremenu, nakon posjete svećenice plodnosti, Lukrecija gubi priliku za začinjanje Kriksovog djeteta, jer je Kriks previše zanesen Nevijom da bi je zaveo. U međuvremenu ranjeni Bacijat nastavlja istraživati tko je naručio njegovo ubistvo te se krvavo sveti Ovidiju, rođaku magistrata Kalavija, i njegovoj porodici. U areni je Teokol konačno poražen od Spartaka, te suša prestaje, a Kriks je u okršaju teško ranjen. 
66 "Delicate Things" Rick JacobsonTracy Bellomo & Andrew Chambliss26. 2. 2010 (2010-02-26)SPS106
Dok kiša pada, i Barka i Spartak zamišljaju budućnost daleko od ludusa. Barka očekuje da će otkupiti svoju i slobodu ljubavnika Pietrosa, dok Spartak sanja kako će pobjeći sa svojom porobljenom suprugom Surom. Kriks, koji se jedva drži na životu nakon umalo smrtonosnog okršaja sa Teokolom, je sada drogiran. Kao dio svoje promocije u novog prvaka Kapue, Spartak iskušava novi oklop, a tokom davanja privatne lekcije magistratovom sinu Numeriju, krade bodež kako bi ga iskoristio za bijeg. Spartak također koristi dio svoje nagrade kako bi kupio vino i žene za gladijatore, te tako olakšao svoj plan za bijeg. U međuvremenu je Bacijat zabrinut zbog lažne vijesti da je Ovidije još živ, te koristi priliku da ubije Barku i tako zadrži njegovu obećanu nagradu. Na kraju Bacijat drži riječ i vraća Suru, ali njen ponovni susret sa Spartakom je kratkotrajan, jer je umrla u "napadu razbojnika". 
77 "Great and Unfortunate Things" Jesse WarnBrent Fletcher & Steven S. DeKnight5. 3. 2010 (2010-03-05)SPS107
Spartakov svijet se promijenio nakon smrti supruge te se nalazi pred važnim odlukama. U odstutnosti Barke, mladi Pietros ostaje bez zaštite te se ne može oduprijeti brutalnom seksualnom zlostavljanju od strane Gneja. U međuvremenu Varroa posjećuju supruga i sin te mu lažu kako je ona također, bez zaštitnika, bila silovana. Usred obamana u ludusu, Doctore nastoji pronaći istinu iza Barkinog iznenadnog odlaska. Pietros, ostavši bez nade, se vješa, a Spartak osvećuje njegovu smrt bacivši Gneja sa litice. Spartak se ponovno zamjerio svom dominusu, te je prisiljen isplatiti svoju natragu. Nakon što vrati svoj ukradeni bodež, odlučuje se posvetiti svom novom gladijatorskom životu. U areni se, odjeven u rimskog konzula, bori sa šest kriminalaca odjevenih kao Tračani, te počinje ostavljati svoju prošlost iza sebe. 
88 "Mark of the Brotherhood" Rowan WoodsAaron Helbing & Todd Helbing12. 3. 2010 (2010-03-12)SPS108
Spartak nastavlja vladavinu kao prvak Kapue nauštrb prvaka u vlasništvu Seonija, dok se Kriks sporo i teško opravlja te ne može trenirati. Nakon sugestija koje je dao Ašur, Bacijat počinje razmišljati o prodaji Gala u suparnički ludus u Damasku. U međuvremenu, Bacijat dobija šest novih regruta za 100 denarii, a Ilitija bira jednog od njih, Gala po imenu Segovaks, kako bi napakostila svom mužu i impresionirala prijateljice iz visokog društva. Nakon što joj je muž povrijeđen, regrutu sugerira slobodu u zamjenu za uslugu. Kriks, nakon što je počeo vraćati seksualnu sklonost Lukrecije, prekida Segovaksov pokušaj davljenje\davljena Spartaka. I Kriks i Spartak su ranjeni u borbi te se postepeno počinju smatrati braćom. Ilitija se vraća u ludus na posjet kako bi vidjela svog sponzoriranog roba razapetog, te odbija svaku povezanost sa napadom. 
99 "Whore" Michael HurstDaniel Knauf19. 3. 2010 (2010-03-19)SPS109
Licinija, bogata plemkinja i rođaka seantora Marka Krasa posjećuje Kapuu i Rima i traži od Lukrecije da "iskuša ponudu ludusa" sa Spartakom. Lukrecija, svjesna da Spartak nije bio sa ženom otkako je rob, daje upustvao sluškinji po imeni Mira da ga pripremi za susret, ali je on odbija. Ilitija, sumnjajući u sklonosti njene bogate prijateljice, se također odlučuje na seksualni odnos pod maskama. Bolesno ljubomorna zbog njenog izbora Kriksa (koji je tek nedavno otpočeo trening), Lukrecija odluči na prevaru staviti Ilitiju u krevet sa Spartakom. Kada se ispostavi sa kim je spavala te da je prijateljice nastoje ucijeniti sa skandalom, Ilitija u nastupu bijesa iznenada ubija Liciniju. U međuvremenu je Bacijatov plan da ubije Selonija spriječen od strane nezadovoljnog Ašura, Kriks stvara neprijatelje od dvojice germanske braće, Varova supruga i sin su nestali, a Nevija krade ključ od stražara kako bi mogla otići na ljubavni susret. 
1010 "Party Favors" Chris Martin-JonesBrent Fletcher & Miranda Kwok26. 3. 2010 (2010-03-26)SPS110
Spartak i Kriks su određeni za egzibicijski meč na svečanosti obilježavanja zrelosti Numerija, te Kriks vidi priliku da vrati svoj staru položaj. Bacijat, shvativši koliko je Spartak važan za njegove ambicije, ga poziva na partiju latrunculija, ali Lukrecija je bijesna čim njih dvojicu vidi kako dijele vino. U međuvremenu Nevija ima problema sa stražarom kome je ukrala ključ, te riskira sve kako bi bila sa Kriksom. Na svečanosti Ilitija, još uvijek mučena sjećanjima na ubistvo, zavodi Numerija i nagovori ga da kao Spartakovog protivnika odredi Varoa. Iako je borba egzibicijska, Numerije na iznenađenje svih odbija dati milost Varou te je Spartak prisiljen ubiti svog prijatelja. Kasnije tokom noći, nakon što su Bacijatove političke ambicije brutalno odbačene od Kalavija, Bacijat se zaklinje da će se osvetiti za smrt svog borca. Obuzet tugom, Spartak se vraća u ćeliju i bjesni sve dok Mira ne dođe kako bi ga utješila. 
1111 "Old Wounds" Glenn Standringsinopsis: Dan Filie & Patricia Wells
dijalozi: Daniel Knauf
2. 4. 2010 (2010-04-02)SPS111
Spartaka muči smrt prijatelja Varoa te priznaje njegovoj udovici Aureliji da je stradao od njegovog mača. U međuvremenu Bacijat fingira još jedan razbojnički napad te otima magistrata Kalavija, zatočivši ga u gradskoj kanalizaciji. U međuvremenu zagnojena rana iz borbe sa Varoom oslabi Spartaka, te dok se oporavlja uz pomoć medicusa i Mire, muče ga vizije mrtvih u snovima. U areni Kriks vraća dio svoje stare slave nakon što je poslan u borbu protiv Perikla, prvaka grada Pompeji, a koju jedva dobija. Kasnije u ambulanti Spartak pronalazi Surinog ubicu Aula (otkrivši kako nije imao nikakve rane u napadu) i otkriva kako je Bacijat naručio njenu smrt. Bacijatove spletke konačno donose ploda kada je, uz pomoć lukavog Ašura, uspio Solonija učiniti odgovornim za Kalavijevo ubistvo. 
1212 "Revelations" Michael HurstBrent Fletcher9. 4. 2010 (2010-04-09)SPS112
Kriks u areni nastavlja svoj pobjednički niz a Spartak ubija Slonija osuđenog na smrt. Spartak planira osvetu, ali ga Mira upozori da napad na gospodara riskiria život svih robova. Kada konačno dobije audijenciju kod Bacijata, odustaje od ubistva kada vidi da Varova udovica Aurelija sada radi u ludusu, kako bi ga robovskim radom otplatila dugove. Ludus kasnije psojećuju Litija i njen suprug Klaudije Glaber, pri čemu je Bacijat ponižen od Glabera, ali i iznenađen viješću u supruginoj trudnoći. U međuvremenu se Spartak bori protiv Glaberovih vojnika, a Ašurove spletke konačno razotkriju vezu između Kriksa i Nevije, izazvavši ljubomorne scene. Kada Glaber odbije sponzorirati Bacijata, on i Lukrecija u očaju razotkriju Ilitijinu ulogu u ubistvu Licinije, te je Glaber prisiljen prihvatiti njihove zahtjeve. Na kraju je Kriks izbičevan, a Nevija prodana - ali ne prije nego što Doctoreu oda istinu iza Barkine "slobode". 
1313 "Kill Them All" Jesse WarnSteven S. DeKnight16. 4. 2010 (2010-04-16)SPS113
Pred kapuanskom elitom okupljenom na balkonu ludusa, Kriks i Spartak se bore na smrt u meču koji je Bacijat aranžirao za zabavu svojih gostiju. Međutim, dva dana ranije je Spartak počeo tražiti pomoć drugih gladijatora kako bi započeli ustanak i uništili kuću Bacijatovih. Spartak dobija pomoć od Mire, koja je zadužena za otvaranje kapije, ali se Kriks odbija pridružiti nadajući se kako će se ponovno sresti sa Nevijom. U međuvremenu Doctore (koji se stvarno zove Enomaj) suočava Bacijata sa svojim saznanjima o Barkinoj smrti i Ašurovoj ulozi u tome. Kasnije za vrijeme meča, nakon što je čuo za otrov kojim se treba osigurati Spartakova pobjeda, Kriks konačno odlučuje pridružiti se pobunenicima. U metežu Doctore ispočetka spriječi Spartaka da ubije Bacijata, a Ilitija uspije pobjeći tako što je naredila muževim vojnicima da zatvore vrata vile. Doctore pokušava ubiti Aura, ali on bježi a Kriks probada Lukreciju i njeno nerođeno dijete. Aurelija nožem ubije Numerija kako bi osvetila Varoa, a Spartak konačno ubije Bacijata. Nakon masakra se zaklinje kako će očistiti Rim od ropstva, a robovi bježe iz ludusa. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]