Solothurn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Solothurn (kanton).
Solothurn
Solothurn - Soleure - Soletta


Pogled na stari grad Solothurn

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Švicarska
Gradonačelnik Kurt Fluri
Kanton Solothurn
Stanovništvo
Stanovništvo 15.623 (2008.)
Gustina stanovništva 2.484 st./km²
Geografija
Koordinate 47°13′00″N 7°32′00″E / 47.216667°N 7.533333°E / 47.216667; 7.533333
Nadmorska visina 430 m
Površina 6,29 km²
Solothurn na mapi Švajcarske
Solothurn
Solothurn
Solothurn (Švajcarske)
Ostali podaci
Poštanski kod 4500
Web-stranica www.stadt-solothurn.ch


Koordinate: 47° 13′ 00" SGŠ, 7° 31′ 60" IGD

Solothurn čita se Zoloturn (fr. Soleure, ital. Soletta) je grad u severozapadnoj Švicarskoj. Solothurn je glavni grad istoimenog kantona Solothurn, kao i njegovo najveće naselje.

Geografija[uredi | uredi kod]

Solothurn se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Švicarske. Od najbližeg većeg grada, Berna, grad je udaljen 43 km severno.

Reljef: Solothurn se nalazi u oblasti Švicarske visoravni, na približno 430 metara nadmorske visine. Grad se smjestio u dolini rijeke Ar, a ispod planine Jure, koje se izdižu severno od grada.

Klima: Klima u Solothurn je umereno kontinentalna.

Vode: Kroz Solothurn protiče velika švicarska reka Ar, koja deli grad na veći, sjeverni i manji, južni dio.

Istorija[uredi | uredi kod]

Most preko reke Ar, stari deo Solothurna i Jura planine u pozađu

Područje Solothurna je bilo naseljeno još u vreme prahistorije (Kelti). U doba Starog Rima ovde je podignuto utvrđenje Salodurum, iz koga je izveden današnji naziv grada.

U 8. vijeku ovde je podignuto hrišćansko središte, oko koga se vremenom obrazovalo naselje. Ono je 1218. godine dobilo gradska prava. Grad se 1295. godine pripojio Vojvodstvu Bern, koje se kasnije priključilo Švicarskoj konfederaciji. Vremenom je grad svoj uticaj proširio na okolno područje, iz čega je kasnije ustanovljen Kanton Solothurn.

Viševekovno blagostanje i mir bili su prekinuti tokom napoleonskih ratova. Posije toga grad je postao dio Švicarske konfederacije. Kasnije, tokom 19. i 20. vijeka Solothurn se počinje razvijati i jačati ekonomski. Ovo blagostanje traje i dana-danas.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

2008. godine Solothurn je imao nešto nešto manje od 16.000 stanovnika.

Jezik: Švajcarski Nemci čine tradicionalno stanovništvo grada i nemački jezik je zvanični u gradu i kantonu. Međutim, gradsko stanovništvo je tokom proteklih nekoliko decenija postalo veoma šaroliko, pa se na ulicama Solothurna čuju brojni drugi jezici.

Veroispovest: Mesni Nemci su u od davnina rimokatolici. Međutim, proteklih decenija ovde se doselio veliki broj drugih vera, najviše protestanata. I danas su rimokatolici najbrojniji (35,2%), prate ih protestanti (29,6%), zatim ateisti (20,2%).

Znamenitosti grada[uredi | uredi kod]

Solothurn u zovu "najlepšim švajcarskim baroknim gradom". Grad ima veliko staro gradsko jezgro, koje je izvanredno očuvano. Ono se mahom obrazovalo u razdoblju 1530-1792. godine. Od pojedinačnim građevina vredi pomenuti gradsku Katedralu svetog Ursuza iz 18. vijeka, Isusovačku crkvu iz 17. vijeka, Toranj-časovnik, kao i dobro očuvane gradske zidine sa ulaznim kapijama.

Galerija slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]