Solnjača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Solnjača
Solnjača
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Caryophyllales
Porodica: Amaranthaceae
Potporodica: Salsoloideae
Rod: Kali
Vrsta: Kali turgida
Dvojni naziv
Kali turgida
(Dumort.) Guterm.
Sinonimi

Salsola kali

Solnjača, takođe i sonjača, ruštolistac, caklinica, slanica, soljanka (latinski Salsola kali subsp. kali, takođe i Kali turgida), jednogodišnja je zeljasta biljka koja raste na slanom peskovitom (šljunkovitom ili laporastom) tlu uz more.

U Evropi se javlja duž obala Baltika, Severnog mora i Atlantika[1]. Na Mediteranu i suvljim mestima u kopnu zamenjuje je Kali tragus, koja slabije podnosi slana zemljišta[1].

Alkalije i kalcinirana soda[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Natrijum karbonat
Vidi takođe: Salsola soda

Kalcinirana soda dobijena iz pepela solnjače sadrži i do 30% natrijum karbonata, jedne od alkalnih soli važne u proizvodnji sapuna ili stakla. Reč "alkalno" potiče od arapskog al qaly što znači "od kalija" tj. solnjače. Biljke kao ova i Salsola soda, Kali tragus i -turgida i Halogeton sativus bile su sve do ranog 19. veka važan izvor kalcinirane sode, a tada ih je zamenio sintetički Leblanov proces.

Ishrana[uredi | uredi kod]

Ova biljka se može koristiti kao varivo koje ne treba soliti, jer je slana. Iz istog razloga se može koristiti i kao začin u nedostatku soli.

Reference[uredi | uredi kod]

<references> [1]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sabrina Rilke: Revision der Sektion Salsola s.l. der Gattung Salsola (Chenopodiaceae). In: Bibliotheca Botanica. Vol. 149, 1999, ISBN 978-3-510-48020-3 (Summary online).