Set

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šet

{{{opis_slike}}}

Informacije
Rodno ime Šet
Supruga Azura
Djeca Enoš
još sinova i kćeri
Roditelji Adam i Eva
Rođaci Kajin i Abel - braća
Kenan - unuk

Šet (hebrejski שֵׁת, arapski شيث) ili Set je lik iz Biblije, treći sin Adama i Eve. Njegovo ime, kako se u Bibliji objašnjava, znači "postavljen".

Kao i mnogi drugi likovi iz Biblije, u islamu je Šet jedan od proroka, premda nije spomenut u Kuranu. Zvan je Šit.

U Bibliji[uredi | uredi kod]

Šet je spomenut u Knjizi Postanka. Nakon što je Kajin ubio svog brata Abela, Eva je Adamu rodila još jedno dijete, Šeta, kojeg je smatrala nadomjeskom zbog Abelove smrti - "Reče ona: 'Bog mi dade drugo dijete mjesto Abela, koga ubi Kajin.'" Nakon Šetovog rođenja se počelo zazivati "ime Jahvino". Šet je rođen kad je Adamu bilo 130 godina.

"Kad je Šetu bilo sto i pet godina, rodi mu se sin Enoš." Nakon rođenja svog sina, Šet je živio još "osam stotina i sedam godina", a rodilo mu se još sinova i kćeri. Šet je umro kad mu je bilo 912 godina.

Šetov je unuk bio Kenan, Enošev sin.

U gnosticizmu[uredi | uredi kod]

U gnosticizmu je Šet spomenut kao zamjena za Abela. Šet je od Adama primio tajna učenja koja su poslije zvana kabala.

Neke skupine gnostika, koji su nazvani setijci, su se smatrali sledbenicima odnosno sinovima Seta, trećeg deteta Adama i Eve.[1]

U kršćanstvu[uredi | uredi kod]

Armenska apostolska Crkva slavi Šeta uz Adama i Abela 26. srpnja.

U Islamu[uredi | uredi kod]

Šit (Arapski شيث‎, Hebrejski שֵׁת) ili Set je prvi poslanik ljudima nakon Adema (Adama), prvog čovjeka. On je također i njegov sin. Riječ "šit" znači Božiji dar, a Adem i Hava su ga tako nazvali zato što su ga dobili nakon Habilove (Abel) smrti (Kabil (Kain), sin prvog čovjeka je ubio Habila (Abel)) Nakon smrti Adema poslanstvo je dobio njegov sin Šit. U nekim tradicionalnim Islamskim predajama se prenosi da je Šitu od Boga objavljeno 50 takozvanih "Suhufa". Suhufi su naređenja od Boga, objava.

Zanimljivo je da se u "Ibn Kesirovom djelu "Kazivanje o vjerovjesnicima" spominje da svi ljudi koji danas postoje vode porijeklo od Šita, a da su potomci svih ostalih sinova Ademovih, izumrli. Nakon smrti Šita vođstvo je preuzeo njegov sin Enos.

Izvori[uredi | uredi kod]