Savezni rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Savezni rat

Prikaz bitke kod Maiquetije, jednog od prvih sukoba Saveznog rata
Datum 20. siječnja 1859.24. travnja 1863.
Lokacija Venezuela
Ishod Pobjeda federalista
Sukobljene strane
Komandanti i vođe
Ezequiel Zamora 
Juan Crisóstomo Falcón
Antonio Leocadio Guzman
Antonio Guzmán Blanco
Francisco Linares Alcántara
Manuel Ezequiel Bruzual
José Desiderio Trías
Tirso Salaverría
Juan Antonio Sotillo
Luciano Hurtado
Pedro Vicente Aguado
Julián Castro
Pedro Gual
José Antonio Páez
Manuel Felipe de Tovar
León de Febres Cordero
Manuel Vicente de las Casas
Pedro José Rojas
Jorge Sutherland
León Lameda
Clemente Zarraga
Snage
nejasno 30.000 – 50.000

Savezni rat (španjolski: Guerra Federal), znan još i kao Veliki rat (španjolski: Guerra Larga) i Petogodišnji rat (španjolski: Guerra de los Cinco Años), bio je građanski rat koji se od 1859. do 1863. godine vodio u Venezueli. Rat se vodio između dvaju najvećih stranaka, Konzervativne i Liberalne, a uzrok istome bio je monopol vladajućih konzervativaca nad državnom vlašću i vlasništvom nad zemljom, ali i njihova nevoljkost za provođenje bilo kakvih reformi ili ustupaka. Liberali, koji su se nazviali i federalistima, zagovarali su velike reforme u vidu veće autonomije provincija i uvođenje novog federalnog sistema, čemu su se vladajući konzervativci, koji su vladali preko autokratske oligarije, žestoko protivili. Sukob na relaciji liberala i konzervativaca tinjao je još od proglašenja venezuelanske nezavisnosti 1830. godine, a kulminirao je nedugo nakon što je Julián Castro u vojnom udaru preuzeo vlast u zemlji. Castro se pokazao kao nesposoban predsjednik, što je dovelo do toga da vlasti skloni oligarsi još više preuzmu inicijativu, a što je, zauzvrat, dodatno razbjesnilo liberale.

Iako je trajao nešto više od četiri godine, Savezni rat je u velikom dijelu bio i ostao gerilski rat. Federalisti nikada nisu imali organiziranu centralnu komandu i uglavnom su koristili valove socijalnog nezadovoljstva kako bi realizirali svoje planove. Tokom rata su vođene samo tri velike bitke:

Venezuela je u to doba imala nešto više od milijun stanovnika, međutim stotine tisuća ljudi umrlo je tokom rata, bilo da se radilo o borcima, bilo o kolateralnim žrtvama gladi i bolesti. Sporazum je formalno okončan u travnju 1863. godine, potpisivanjem sporazuma iz Cochea.