Salamina (Kipar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Salamis
Teatar u Salamisu

Salamis ili Salamina je antički grad na istočnoj obali Kipra, 6 kilometara severno od današnjeg grada Famaguste.

Istorija[uredi | uredi kod]

Najraniji arheološki nalazi su iz 11. veka pne. (kasno bronzano doba). Ruda bakra, koja se nalazila na Kipru učinila je Kipar značajnim na trgovačkim putevima. Grad Salamis spominje se u asirijskim natpisima, kao jedna od kraljevina na Kipru. Asirijska vojska je 877. pne. prvi put došla do Mediterana. Gradovi-kraljevine na Kipru su 708. pne. odali počast Sargonu II, kralju Asirije. Prvi novčići su kovani u 6. veku pne. prema persijskim prototipima.

Kipar je bio pod kontrolom Asirije, ali gradovi-države su uživali relativnu nezavisnost dok god su plaćali danak asirijskom kralju. To je omogućilo kraljevima različitih kiparskih gradova da nagomilaju dovoljno bogatstva.

Mitski osnivač Salamisa je Teuser, sin Telamona, koji se nije mogao vratiti iz Trojanskog rata, jer nije osvetio svoga brata Ajaksa. Kod Salamisa se 450. pne. odigrala Bitka kod Salamine na Kipru između Atine i Persije. (Ta bitka se ne smije zameniti sa bitkom kod Salamine 480. pne. u Grčkoj).

Istoriju Salamisa u ahajskom i klasičnom periodu iznio je Herodot i Isokrat. Salamis je bio glavni grad Kipra i predvodio je ostale gradove u pokušaju da se oslobode persijske vlasti. Najpoznatiji vladar Salamisa je bio Evagora (410-374. pne.), koji je postao vladar celog ostrva i uspeo da postigne nezavisnost od Persije. Artakserks je posle toga opsedao Salamis. Pod kraljem Evagorom grad je napredovao i iz toga perioda siu mnogi spomenici grčke kulture i umetnosti.

Nakon što je Aleksandar Makedonski osvojio Persiju, Ptolemej I Soter je vladao Kiprom. Ptolemej je prisilio svoga guvernera ostrva da počini samoubistvo. Na njegovo mesto je došao Ptolemejev brat. Salamis je i dalje ostao glavni grad. Kod Salamisa se 306. pne. odvijala pomorska bitka između Demetrija Poliorketa i Ptolemeja. Demitrije je pobedio i zauzeo Kipar.

Kada su Rimljani preuzeli ostrvo Salamis je bio deo rimske provincije Kilikije, a sedište guvernera je premešteno u Pafos. Iako je pafos bio glavni grad Salamis je i dalje bio jako značajan. Rimski carevi Trajan i Hadrijan su obnovili ili iznova izgradili javne građevine.

Sveti Varnava je doneo u 1. veku hrišćanstvo na Kipar. Navodno je Varnava propovedao u Aleksandriji i Rimu, a kamenovan je 61. u Salamisu. On se smatra osnivačem kiparske pravoslavne crkve.

Nekoliko potresa uništilo je Salamis u 4. veku. Grad je ponovo izgrađen kao Konstancija i postao je sedište biskupa. Grad je imao i problem sa upropaštavanjem luke, apa je nazadovao. Potpuno je napušten u 7. veku za vreme arapskih invazija.