Saksonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Saksonija (razvrstavanje).
Slobodna Država Saksonija
Freistaat Sachsen
Zastava Grb
Zastava Saksonije
(Zastava)
Grb Saksonije
(Grb)
Položaj
BerlinBremenBremenHamburgDonja SaksonijaBavarskaSarlandŠlezvig-HolštajnŠlezvig-HolštajnBrandenburgSaksonijaTiringijaSaksonija-AnhaltMeklenburg-Zapadna PomeranijaBaden-VirtembergHesenSeverna Rajna-VestfalijaRajna-Palatinat
Uprava
Glavni grad Drezden
Ministar-predsednik Stanislav Tilić (CDU)
Vladajuća stranka CDU i SPD
Poslednji izbori 30. avgust 2009.
Sledeći izbori 2014.
Glasova u Saveznom savetu 4
Osnovni podaci
Površina 18.415,51 km² (10 u Nem.)
Broj stanovnika 4.137.000 (6 u Nem, 2011.)
225 st./km² (8 u Nem.)
ISO 3166-2 DE-SN
Himna Gott segne Sachsenland
Službene stranice www.sachsen.de

Saksonija ili Saska (nem. Sachsen, glsrp. Sakska, lat. Saxonia; službeno Slobodna Država Saksonija ili Slobodna Država Saska, (nem. Freistaat Sachsen, glsrp. Swobodny Stat Sakska), jedna je od 16 saveznih država Nemačke. Na severu se graniči sa Brandenburgom, na severozapadu sa Saksonija-Anhaltom, na zapadu sa Slobodnom državom Tiringija, a na jugozapadu sa Slobodnom državom Bavarska. Pored toga, granica na istoku je međunarodna granica sa Poljskom, a na jugu sa Češkom.

Istorija Slobodne države Saksonija[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Istorija Saksonije

Prva „Slobodna Država Saksonija“ nastala je 1918. po abdikaciji kralja Saksonije i raspuštanja Saksonskog kraljevstva. Godine 1945. „Zemlja Saksonija“ je postala deo sovjetske okupacione zone u Nemačkoj. Osim istorijske oblasti Saksonije, obuhvatila je i mali deo nekadašnje pruske provincije Šlezija. Godine 1952. Saksonija je administrativno ukinuta i pretvorena u 3 okruga: Lajpcig, Kemnic, kasnije preimenovan u Karl-Marks-Štat i Drezden. Po ukidanju komunističkog režima u Nemačkoj Demokratskoj Republici i njenog ujedinjenja sa Saveznom Republikom Nemačkom, 1990, ponovo je ustanovljena Slobodna država Saksonija kao federalna država Nemačke.

Geografija[uredi | uredi kod]

U nizije se ubrajaju okolina Lajpciga, kao i Gornja i Donja Lužička oblast na severoistoku. Dalje ka jugu, predeli su brdoviti, a uz češku granicu su planinski. Rudne gore (Erzgebirge) se prostiru od Bavarske do reke Elbe. Kanjon Elbe kroz ove planine poznat je kao Saksonska Švajcarska. Planine na istoku su niže (Lužičko gorje).

Najvažnija, najveća i jedina plovna reka Saksonije je reka Elba. Kroz državu protiče od jugoistoka ka severozapadu. Druga značajna reka je Špreja. Na istočnoj granici je reka Nisa, koja se uliva u Odru.

Društvo[uredi | uredi kod]

Najveći gradovi Saksonije su Lajpcig i Drezden, a za njima sledi Kemnic, pa Cvikau. Od ujedinjenja Nemačke 1990, Saksonija je izgubila oko 600.000 stanovnika iseljavanjem u druge krajeve Nemačke.

U državi Saksonija živi oko 60.000 pripadnika slovenske etničke grupe Lužički Srbi.

Najznačajnije crkvene zajednice su Luteranska (Evangelistička) i Rimokatolička.

Privreda[uredi | uredi kod]

Saksonija ima najnapredniju ekonomiju od svih bivših istočnonemačkih država. Ekonomija je 2004. rasla po stopi od 2.1%, što je više od nacionalnog proseka. Ipak, stopa nezaposlenosti je visoka, a investicije nedovoljne. Od industrijskih grana najznačajnije su mikroelektronika i turizam.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]