Saint-Émilion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Saint-Émilion
Panorama Saint-Émiliona
Panorama Saint-Émiliona
Panorama Saint-Émiliona
Koordinate: 44°53.37′N 0°09.17′E / 44.88950°N 0.15283°E / 44.88950; 0.15283
Država  Francuska
Pokrajina Akvitanija
Departman Gironde
Okrug Libourne
Vlast
 - Gradonačelnik Bernard Lauret
Površina
 - Ukupna 27,02 km²
Visina 23 m
Najveća visina 107 m
Najmanja visina 3 m
Stanovništvo (2010.)
 - Grad 2.020
 - Gustoća 75/km²
Vremenska zona UTC+1 (UTC+1)
 - Ljeto (DST) UTC+1 (UTC+1)
Poštanski broj 33330
UNESCO-va svjetska baština Područje Saint-Émiliona
Godina uvrštenja 1999. (23. zasjedanje)
Vrsta Kulturno dobro
Mjerilo iii, iv
Ugroženost -
Poveznica UNESCO
Službene stranice
www.saint-emilion.org
Karta
Saint-Émilion na mapi Francuske
Saint-Émilion
Saint-Émilion

Saint-Émilion (okcitanski: Sent Milion) je općina u departmanu Gironde u Akvitaniji u jugozapadnoj Francuskoj. Nalazi se 35 km sjeveroistočno od Bordeauxa, između mjesta Libourne i Castillon-la-Bataille.

Saint-Émilion je, uz Medoc, Graves i Pomerol, jedno od glavnih područja uzgoja crnog vina Bordeaux. Osnovne sorte grožđa koje se uzgajaju su Merlot i Cabernet Franc, s relativno malim količinama Cabernet Sauvignon.

Stari grad Saint-Émiliona

Povijest[uredi | uredi kod]

Rimljani su u ovom području sadili vinograde, koji su prerasli u Saint-Émilion već u 2. stoljeću. U 4. stoljeću, latinski pjesnik Ausonius pohvalio je njihov obilan plod vinove loze. Grad je dobio ime po redovniku Émilionu, putujućem ispovjedniku, koji se naselio u Pustinji uklesanoj u stijeni u 8. stoljeću. Redovnici koji su ga slijedili pokrenuli su komercijalnu proizvodnju vina na ovom području.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Povijest Saint-Émiliona seže u prapovijest i prepun je povijesnih spomenika, s fascinantnim romaničkim crkvama i ruševinama koji se protežu duž strmih i uskih ulica. God. 1999. vinogradsko područje Saint-Émiliona upisano je na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Vinogradarstvo su na ovaj plodni dio regije Akvitanije uveli Rimljani, a zahuktalo se u srednjem vijeku. Područje Saint-Émiliona je iskoristilo svoj položaj na hodočašnićkom putu u Santiago de Compostela (Put Svetog Jakova) i od 11. stoljeća nadalje tu je izgrađeno mnogo crkava, samostana i hospicija.

Za vrijeme engleske vladavine u 12. stoljeću dodijeljen mu je poseban status "jurisdikcije". To je izuzetan krajolik koji se u potpunosti posvetio vinogradarstvu, s mnogo povijesnih spomenika u njegovim gradovima i selima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Saint-Émilion