Richeza od Poljske, kraljica Švedske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Richeza od Poljske
Suprug/a Magnus Jaki
Volodar Gljebovič
Sverker I od Švedske
Kuća Pjastovići
Otac Bolesław III Krivousti
Majka Salomea od Berga
Rođen/a (1116-04-12)12. 4. 1116.
Umro/la iza 25. decembra 1156

Richeza od Poljske[1] (poljski: Ryksa Bolesławówna, švedski: Rikissa Burislevsdotter; 12. april 1116 – iza 25. decembar 1156), bila je poljska princeza iz dinastije Pjastovića, koja je zahvaljujući svoja tri braka bila velika kneginja Minska i dva puta kraljica Švedske.

Rodila se kao kćer poljskog kneza Boleslava III Krivoustog i njegove druge supruge Salomee od Berga. Prema tradiciji je bila neuobičajeno lijepa.

Boleslav je, nakon što je zaratio sa pomeranskim vojvodom Wartislavom I, odlučio sklopiti savez sa danskim kraljem Nielsom. U tu je svrhu Richezu dao udati za Nielsovog sina i prijestonasljednika Magnusa Jakog. Richeza je svom mužu rodila dva sina - Knuda 1129. i Nielsa (Sveti Niels) 1130.[2][3] Nakon smrti švedskog kralja Ingea Mlađeg se Magnus, kao njegov unuk, proglasio 1129. švedskim kraljem te je Richeza tako postala švedska kraljica. Muža je kao kralj, međutim, priznat samo u Västergötlandu; u Östergötlandu se pojavio novi pretendent po imenu Sverker, koji je Magnusove pristaše 1130. uspio protjerati iz Švedske. Magnus i Richeza su se vratili u Dansku, gdje je izbio građanski rat između kralja Nielsa i pristaša Knuta Lavarde, u koji se na kraju upetljao i rimsko-njemački car Lotar III. U bitci kod Fontevika 4. juna 1134. je Magnus poginuo. Obudovjela Richeza se vratila u Poljsku, ostavivši svoja dva sina u Danskoj.

Nakon povratka je Boleslav uredio drugi brak, ovog puta s minskim knezom Volodarom Gljebovičem iz dinastije Rjurikovića. Povod je bila zajednička suradnja protiv aspiracija kijevskog kneza Vladimira II Monomaha. Richeza je svom mužu rodila dva sina - budućeg kneza Vladimira, kneza Vasilka od Lahojska - te kćer Sofiju. Nakon što je Monomah umro, brak je izgubio svoju političku svrhu, te je 1145. okončan razvodom; nakon njega se Richeza vratila u Poljsku sa Sofijom, ostavivši sinove kod muža (koji će umrijeti 1186. godine).

Godine 1148. se Richeza udala po treći put, za Sverkera koji je postao švedski kralj. S njime je imala sina po imenu Burislev. Godine 1150. se u Švedsku iz Danske sklonio njen sin Knud, koji je u međuvremenu postao kralj, ali i bio svrgnut od Svenda III. Godine 1154. se Knud uspio vratiti u Dansku i osvojiti prijestolje; Sverker je tada uredio brak svoje kćeri Helene za Knuda.

Vjeruje se da je Richeza nadživjela svog trećeg muža, ubijenog na Božić 1156. Sljedeće godine se njena kćer Sofija udala za danskog su-kralja Valdemara I. Što se sa Richezom dalje dogodilo, nije poznato.


Preci[uredi | uredi kod]

Šablon:Unreferenced section

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Također poznata i po imenu Swantosława prema nekim izvorima. Cawley, Charles, POLAND, Foundation for Medieval Genealogy, pristupljeno August 2012 , Šablon:Better source
  2. Hans Gillingstam: Rikissa [in]: Svenskt biografiskt lexikon band 30, 2000.
  3. Marek, Miroslav. „Genealogy of the House of Thorgils”. Genealogy.EU. Arhivirano iz originala na datum 2021-01-28. Pristupljeno 2013-01-30. Šablon:Self-published source

Sukcesija[uredi | uredi kod]

Richeza od Poljske
Rođen/a: 12. april 1116 Umro/la: iza 1156
Swedish royalty
Prethodi:
Ulvhild Håkansdotter
kraljica Švedske
1129–1130
Slijedi:
Ulvhild Håkansdotter
kraljica Švedske
1148–1156
Slijedi:
Christina Björnsdotter