Ramon Berenguer III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ramon Berenguer III, grof Barcelone
Ramon Berenguer kraj zamka Foix
Suprug/a/e/ziMaría Rodríguez de Vivar
Almodis
Douce od Provanse
OtacRamon Berenguer II
MajkaMatilda od Apulije
Rođen/a1082
Rodez
Umro/la1131
Barcelona
SahranaSanta Maria de Ripoll

Ramon Berenguer III (francuski: Raimond-Bérenger; okcitanski: Ramon Berenguièr), poznat i po nadimku Veliki (1082 - 1131) bio je grof Barcelone od 1097. i grof Provanse od 1112. do smrti.

Rodio se kao sin grofa Ramona Berenguera II od Barcelone i normanske princeze Maud od Apulije. Iste godine je njegov otac ubijen u lovu, a za što je narod krivio njegovog brata Berenguera Ramona II; da bi se oslobodio optužbi, Berenguer je pristao formalno dijeliti vlast sa svojim nećakom. Godine 1097. je ipak protjeran, te je Ramon Berenguer III zavladao sam.

Ženio se tri puta - prvi put za El Cidovu kćer Mariju Rodriguez de Vivar (u. 1105), s kojom je imao dvije kćeri; drugi put za Almodis, s kojom nije imao djece. Najvažniji je bio brak za groficu Douce od Provanse 1112. zahvaljujući kome je stekao vlast nad Provansom i tako Kući Barcelona omogućio značajan uticaj s obje strane Pirineja. Od 1114. do 1115. je zajedno sa italijanskim gradovima-državama sudjelovao u velikom pohodu na Balearske otoke pod muslimanskom vlašću zahvaljujući kojima je stekao bogati plijen i veliki ugled u kršćanskom svijetu. Godine 1116. je otputovao u Rim kako bi od pape Paskala II ishodio križarski rat za oslobođenje Tarragone od muslimanske vlasti. Nju je uspio osvojiti 1118.

Pred kraj života je postao templar. Sa Douce je imao dvije kćeri i tri sina, od koga su ga naslijedila dvojica - Ramon IV u Barceloni i Berenguer Ramon I u Provansi.


Prethodi:
Berenguer Ramon II
grof Barcelone
1082–1131
Berenguer Ramon II (1082–1097)
Slijedi:
Ramon Berenguer IV
Prethodi:
Douce I
grof Provanse
1112–1131
Slijedi:
Berenguer Ramon I