Quvenzhané Wallis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Quvenzhané Wallis
Biografske informacije
Rođenje28. 8. 2003. (2003-08-28) (dob: 20)[1]
Houma, Louisiana, SAD
Opus
Djelatni period2012–

Kv'venžane Volis (engl. Quvenzhané Wallis; 28. avgust 2003) je američka glumica, poznata po ulozi Hushpuppy, u kritikama hvaljenom filmu Zveri južnih divljina, u kome je postala najmlađa glumica ikad nominovana za Oskara.[2]

Lični život[uredi | uredi kod]

Wallis se rodila u Houmi, Luiziana, kao kćerka Qulyndreia-e, učiteljice, i Venjie Wallis-a st., vozača kamiona. "Quven", prvi deo njenog imena, je kombinacija imena njenih roditelja, dok je njena majka izjavila da "zhané" znači "vila" na svahiliju.

Karijera[uredi | uredi kod]

Wallis, pri dobi od 5 godina, je morala da laže o svojim godinama na audiciji za njen prvi posao glume - glavnu ulogu u Zverima južnih divljina, jer je minimum godina za to bio šest. Konačno je pobedila nekih 4000 pretendenata za ulogu Hushpuppy (priganica, uštipak, prženica) - nesavladivo čudo od deteta и borca za opstanak koja živi sa svojim teško bolesnim ocem u bedi šumovitog rečnog rukavca u Luizijani. Režiser Benh Zeitlin je rekao za "The Daily Beast" da, kad je učestvovao u probi Wallis-eve, odmah shvatio da je našao ono što je i tražio i promenio scenario "Zveri" da bi se prilagodio njenoj tvrdoglavoj ličnosti. Njena sposobnost čitanja, glasan vrisak i veština podrigivanja na zapoved impresionirali su režisera i dodelili joj ulogu. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu januara 2012 sa odličnim kritikama, osvojivši Glavnu nagradu žirija. U maju 2012. Wallis je odletela za Francusku na premijeru filma na Kanskom filmskom festivalu. Film je primio mnogo pohvale i na račun Wallis-eve i njenog izuzetnog nastupa i osvojio prestižnu Zlatnu kameru za najbolji prvi igrani film.

10. januara 2013., pri dobi od 9 godina, Wallis je postala najmlađa nominovana za Oskara za najbolju glumicu i treća najmlađa nominovana u svim kategorijama. Međutim, imala je samo 6 godina tokom snimanja. Wallis je i prvo afro-američko dete-glumac koje je dobilo nominaciju za Oskara. Prva je osoba rođena u XXI veku koja je primila tu nominaciju.

Potpisala je da glumi u dolazećem filmu Steve McQueen-a, 12 godina rob uz Michael Fassbender-a, Benedict Cumberbatch-a i Brad Pitt-a. Film je baziran na sjećanjima Solomon-a Northup-a, slobodnog čoveka iz Njujorka koji je kidnapovan i prodat u roblje u Luizijani. 2013. ponovo će se pojaviti na Sundance-u u kratkom igranom filmu Boneshaker.

U februaru 2013. Wallis je dodijeljen naslovni lik u novoj filmskoj verziji mjuzikla Annie.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija glumca Kvevanzane Volis
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
2012. Zveri južnih divljina Beasts of the Southern Wild Hašpapi nominovana Oskar za najbolju glavnu glumicu
nominovana — Nagrada Udruženja televizijskih filmskih kritičara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Beasts of the Southern Wild press release”. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-08. Pristupljeno 2013-02-25. 
  2. „Youngest v oldest actress vie for Oscar as Lincoln leads the pack | The Times”. Pristupljeno 2013-02-22. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]