Ptolemej V Epifan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ptolemej V Epifan (grč: Πτολεμαῖος Ἐπιφανής) bio je kralj helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida. Vladao je od 204. do 181. godine pre n. e.

Ptolemej V Epifan na tetradrahmi koja se čuva u Britanskom muzeju u Londonu.

Bio je sin Ptolemeja IV Filopatora i Arsinoje III. Otac mu je umro 204. god. pre n.e. kada je Ptolemej Epifan imao svega pet godina. Dvojica vodećih dvorana Ptolemeja Filopatora, Agatokle i Sosibije, plašeći se da će regentsvo preuzeti kraljica Arsinoja organizovali su njeno ubistvo i pre nego što je saznala za muževljevu smrt. Na kraju, Tlepolem, vojskovođa zadužen za tvrđavu Peluzij, podigao je pobunu 202. god. pre n. e. Tlepolem je uspeo da se nametne za regenta Ptolemeju Epifanu koji je zatim potpisao smrtnu presudu ubicama kraljice Arsinoje. Agatokle i njegovi saradnici su osuđeni na smrt i prepušteni razbesneloj aleksandrijskoj svetini.

Maloletstvo egipatskog vladara pokušali su da iskoriste seleukidski kralj Antioh III Veliki i makedonski kralj Filip V koji su sklopili savez kako bi podelili ptolemejidske posede. Filip V je zauzeo pojedina mesta i ostrava u Kariji i Trakiji, dok je Antioh III Veliki odneo pobedu kod Panija 198. god. pre n. e. Nakon toga Antioh je dobio Koele-Siriju čime je razrešen dugotrajni sukob oko ove oblasti između Ptolemejida i Seleukida. Sukob je završen time što je Antioh oženio svoju ćerku Kleopatru I za mladog Ptolemeja Epifana. Međutim, kada je Antioh Veliki zaratio sa moćnom Rimskom republikom, Ptolemej Epifan nije pomogao tastu, već se udružio sa Rimljanima.

Ptolemeidsko carstvo oko 200. god. pre n.e, pre napada Antioha III Velikog.

Ptolemej Epifan je više uspeha imao u borbi sa vladarem Gornjeg Egipta, faraonom Ankmahidom. Ankmahid je zauzeo Likopolj 197. god. pre n. e, ali su ratnici Gornjeg Egipta brzo proterani odatle. Najzad, 185. god. Ankmahid je zarobljen, a Gornji Egipat je pružao otpor sve do 184/183. god. pre n.e. Pobunjenici su se tada predali pod časnim uslovima, ali je Ptolemej Epifan izigrao njihovo poverenje i naredi pogubljenje kolovođa pobune. Čuveni dvojezični natpis na Kamenu iz Rozete slavi pobedu nad Gornjim Egiptom i zahvaljuje egipatskom sveštenstvu na podršci Ptolemejidima tokom trajanja krize.

Ptolemeja Epifana nasledio je njegov sin Ptolemej VI Filometor za vreme čijeg maloletstva je vladala njegova majka Kleopatra I.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Ptolemej IV Filopator
Ptolemejidi
204-181. pne.
Slijedi:
Ptolemej VI Filometor