Privremeni narodni komitet za Sjevernu Koreju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Privremeni narodni komitet za Sjevernu Koreju
북조선인민위원회
Privremena vlada
  
 
  
1946. – 1948.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: "Aegukka"
Lokacija Privremenog narodnog komiteta
Lokacija Privremenog narodnog komiteta
Glavni grad P'yŏngyang
Jezik/ci korejski
Politička struktura Privremena vlada
Predsjednik Centralnog komiteta
 - 1946 – 1948 Kim Tu-bong
Predsjednik Privremenog narodnog komiteta
 - 1946 – 1948 Kim Il-sung
Legislatura Narodna skupština
Historija Hladni rat
 - Uspostavljena 8. veljače 1946.
 - Proglašena DNR Koreja 9. rujna 1948.
Valuta korejski jen
(1946–1947)
sjevernokorejski von
(1947–1948)
Danas dio  Sjeverna Koreja

Privremeni narodni komitet za Sjevernu Koreju (korejski: 북조선인민위원회) je bio službeni naziv privremene vlade koja je upravljala sjevernim djelom Korejskog poluotoka nakon savezničke podjele Koreje, koja je uslijedila nakon japanske kapitulacije i završetka Drugog svjetskog rata. Prije Privremenog narodnog komiteta, područjem cijelog poluotoka upravljala je privremena vlada Narodne Republike Koreje, ali su Sjedinjene Države na južnom dijelu poluotoka ubrzo proglasile vojnu upravu, optužujući vlasti NR Koreje za komunističke afilijacije. Nedugo zatim, Sovjetski Savez je proglacio civilnu upravu na sjeveru poluotoka i na taj način de facto dokinuo NR Koreju, iako je ova de iure još uvijek postojala.

Sovjetska civilna uprava je potrajala do 8. veljače 1946. godine, kada je proglašen Privremeni narodni komitet za Sjevernu Koreju. Privremenu vladu oformio je Kim Il-sung, koji je posljednje godine rata proveo trenirajući sa Sovjetima u Mandžuriji. No, ubrzo je došlo do cijele serije internih konflikata. S jedne strane, lokalni narodni komiteti su otvoreno napadali kolaboratore i zemljoposjednike, mnogi od kojih su nestali ili bili ubijeni, dok se, s druge strane, u Pjongjangu vodio sukob među čelnicima privremene vlade koji su se borili za prevlast. Stekavši podršku lokalnih narodnik komiteta, Kim Il-sung je uspio konsolidirati svoju moć i poraziti oponente, radeći na formiranju nezavisne države uz podršku Sovjetskog Saveza.

Na čelu privremene vlade, Kim Il-sung je proveo masovnu zemljišnu reformu, oduzimajući zemlju Japancima i kolaboracionistima kako bi ju podijelio siromašnim seljacima. Uz to, došlo je i do nacionalizacije ključnih industrijskih grana.

Privremeni narodni komitet službeno je trajao do 9. rujna 1948., kada je Kim Il-sung proglasio osnivanje Demokratske Narodne Republike Koreje na području sjevera Korejskog poluotoka. Proglašenje Sjeverne Koreje uslijedilo je kao reakcija na proglašenje Republike Koreje mjesec dana ranije. Iste godine, sovjetske trupe su napustile teritorij Sjeverne Koreje.