Potočna pastrva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Potočna pastrva
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Salmoniformes
Porodica: Salmonidae
Rod: Salmo
Vrsta: S. trutta
Podvrsta: Potočna pastrva
Dvojni naziv
Salmo trutta
Linnaeus, 1758.

Potočna pastrva, poznata i kao potočna pastrmka (Salmo trutta m. fario Linnaeus, 1758.) je najbliži srodnik morske pastrve, koja živi u morima sjeverne i sjeverozapadne Europe i koja tijekom mrijesta migrira duboko u kontinentalne vode, gdje se mrijesti.

Tijelo potočne pastrve je vretenasto prilagođeno brzim vodenim maticama u kojima živi. U ovisnosti od sredine u kojoj živi tijelo je više ili manje bočno spljošteno i visoko s dobro razvijenom repnom drškom.

Boja tijela je promjenjiva, varira od zelenkaste do smeđe, što prvenstveno ovisi o sredini u kojoj živi. Na bočnim stranama te na leđima se nalaze pjege. S gornje strane i u gornjoj polovici bočne strane crne, a ispod bočne linije su crvene sa bijelim obrubom. Mlade ribe imaju na bokovima 6 do 9 poprečnih traka. Postižu dužinu 20-40 cm i tjelesnu masu do 1 kg. Maksimalna dužina je nešto preko 50 cm i masa 5-7 kg.

Stanište i ponašanje[uredi | uredi kod]

Potočna pastrva obitava u hladnim, kisikom bogatim planinskim rijekama i potocima, od Pirinejskog poluotoka pa sve do Skandinavije na sjeveru i Urala na istoku. Široko je rasprostranjena u Hrvatskoj i BiH.

Način hranjenja[uredi | uredi kod]

Potočna pastrva je grabežljivica i hrani se svim manjim organizmima koji žive u vodi, od larvi vodenih kukaca pa do manjih riba.

Razmožavanje[uredi | uredi kod]

Mrijesti se od rujna do veljače. Ženka polaže oko 1000 do 1200 jaja po kilogramu tjelesne mase. Ikra je crvenkaste boje, promjera 4-5 mm. U zavisnosti od temperature inkubacija jaja traje 2 do 4 mjeseca.

Strani nazivi[uredi | uredi kod]

Brown trout (engleski); Bachforelle (njemački); Salmo trutta (talijanski); Pstrąg potokowy (poljski); Salmo trutta (francuski); Кумжа (ruski).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Potočna pastrva
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Potočna pastrva
Wikivrste imaju podatke o: Potočna pastrva